Content feed Comments Feed

Fransa genelinde yüz binlerce emekçi Nicolas Sarkozy’nin ekonomik krizdeki sorumluluğundan hoşnutsuzluğun bir işareti olarak, Perşembe günü postaneleri ve okulları kapatıp ulaşımı yavaşlatarak greve gitti.

Paris’teki St. Lazare Garı’nda LCI televizyonuna konuşan ve bir toptan satış şirketinde sekreter olan 34 yaşındaki Sandrine Dermont, “Bu sabah durakta yarım saat beklemek zorunda kaldıktan sonra yorgun ve üşümüş durumdayım. Ama bu maaşlarımızın ve işlerimizin savunulmasının bedeliyse bunu kabullenmeye hazırım” dedi. Dermont, öğle arasında gösterilere katılmayı planladığını sözlerine ekledi.

Banliyö hatlarındaki faaliyetlerin azalması veya hiç olmamasıyla, birçok metro ve otobüslerin normal sıklığının çok altında çalışmasıyla birlikte başkentte toplu taşıma kaostaydı. Eğitim Bakanı, öğretmenlerin yüzde 37’sinin grev yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Ülkenin ikinci büyük kenti Marsilya’da, televizyon metro faaliyeti tamamen dururken otobüslerin e banliyö sakinleriyle tıka basa dolu olduğunu gösterdi.


Fransa genelinde havaalanları düşük kapasiteyle çalıştı ve uçuşlar ertelendi. Paris havaalanlarına giden iki demiryolu hattı tamamen kapalıyken, gelen yolcular uzun taksi kuyruklarında güç durumda kaldı. Ülke genelinde Paris’te öğleden sonra yapılan kitlesel gösteriyi de içeren 200 kadar gösteri planlandı.

Sendikalar hükümeti istihdamı birincil önceliği yapmaya, ailelerin alım gücünü desteklemeye, gelir adaletsizliğini azaltmaya ve bankaları daha sıkı düzenlemeye çağırdı. Bu talepler, hükümet kamu sektöründe çalışanları azaltacak reform planıyla ilerlerken, daha iyi kamu hizmetleri çağrısı yapan halk arasında yankılandı.

Ülkenin sekiz büyük sendikası, neredeyse ülkedeki tüm hizmetleri durduracak bir genel grev çağrısı yaptı, fakat Perşembe öğle vakti Paris metrosu tahmin edilenden biraz daha iyi çalışırken haberler katılımın beklenen düzeyin çok altında olduğunu iddia etti.

Çarşamba günü Le Parisien gazetesine konuşan ülkenin en büyük sendikalarından CGT’nin başkanı Bernard Thibault, “Herkes dünya çapında son 70 yıldır görülmemiş biçimde bir krizin içinde olduğumuzu biliyor. Krizin yaratılmasına emekçilerin payı yok. Krizin sonuçlarından zarar gören tek kesimin çalışanlar olmasını kabul edemeyiz” dedi.

Air France, diğer hatlardaki birçok uçuşunu iptal ederken uzun mesafeli uçuşlarının tamamını sürdürmeye çalıştı.

Devlete bağlı kamu kuruluşu olan Électricité de France ve gaz şirketi GDF Suez çalışanları da birçok banka ve büyük uluslararası şirket çalışanı gibi iş bıraktı.


Paris’teki Institut d'Études Politiques’de sendikal hareket uzmanı olan Guy Groux, sendikaların kamu sektörüne yoğunlaştığını ve özel sektörü desteğini harekete geçirmekte zorlandığını vurgulayarak, “Ancak ekonomik kriz onları bir araya getiriyor. Ve şimdi güçlü bir halk desteği var” şeklinde konuştu.

Le Parisien gazetesi için CSA-Opinion şirketinin yaptığı bir ankete göre, Fransa halkının yüzde 69’u Perşembe günkü grev çağrısını ya destekliyor ya da çağrıyı anlayışla karşılıyor. 21-22 Ocak tarihlerinde ülke genelinde 1007 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada hata payı yok.

Fransa ekonomisinin bu yıl içinde yüzde iki küçüleceği beklentisiyle yüz yüze gelen Sarkozy, 26 veya 35 milyar dolarlık bir teşvik paketi açıkladı.

Almanya’da da taşımacılık grevi

Güney ve batı Almanya sakinleri de, devletin sahibi olduğu Deutsche Bahn AG’de çalışan Transnet ve GDBA sendikalarına üye demiryolu çalışanlarının çalışma saatlerini ve ücretleri protesto etmek için uygulamaya koydukları grev nedeniyle sabah saatlerinde rötarlarla yüz yüze kaldılar.

http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20408 adresinde yer alan ve David Jolly tarafından yazılan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Fransa’daki grev hizmetleri aksattı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi