Content feed Comments Feed




Genç çocukları hedef alan bir asker toplama merkezi olan 14 bin 500 feet-kare büyüklüğündeki Ordu Tecrübe Merkezi ilk dört aylık faaliyetlerinde 37 kişiyi askere aldığını bildirdi.

Philadelphia, Pa., Franklin Mills Mall’daki tesis, türünün ülkedeki tek örneği. Buraya, askere alınan genç çocuk sayısını arttırması için ordu tarafından 12 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Merkez bir Humvee, bir Black Hawk helikopter, bir Apache helikoptere ek olarak çocukların savaş oyunları oynayarak ‘düşmanı’ öldürmeyi öğrenecekleri 60 adet bilgisayar, 18 Xbox konsolu içeriyor.

Merkezin yeni çalışanı Brett Verbich, merkezdeki çocukların hepsinin 13, 14 ya da 15 yaşında olduğunu belirterek, “Onlar buna daha açık hale geliyorlar, biliyorsunuz, 14 yaşındayken sıradan bir asker toplama merkezine orduya katılmak amacıyla girmeyecekler” diye konuşuyor.

Ancak merkez Pentagon’un oyunları çocukları orduya çekmek için kullandığı tek yem değil. Yeni bir bilgisayar oyunu, “America’s Army”, fuarlarda, eğlence parklarında, hava gösterilerinde ve liselerde gösteriliyor. “America’s Army” ‘ordunun asker alımını destekleme amacıyla stratejik iletişimini desteklemek için bir oyun yapmak’ amacı doğrultusunda oluşturuldu. Ordu, 2004 yılında oyunu konsol formatına uyumlu hale getirmesi için özel şirketlere teslim etmeden önce Modelleme, Sanal Ortam ve Simülasyon Enstitüsü’nde geliştirmek için 6 milyon dolar harcadı.

Video oyunları sanayisi ile Pentagon arasındaki işbirliği savaşı çekici hale getiriyor ve ABD ordusunu ‘iyi çocuklar’ olarak tasvir ediyor. Oyuncular, ezilen halkların ırkçı biçimlemelerine karşı ‘özgürlük ve demokrasi’ için savaşıyor. Emperyalist savaşın politik, ekonomik ve jeostratejik sebepleri bu hayali dünyalarda bulunmuyor.

Video oyunu yapımcıları ile ABD ordusu arasındaki milyonlarca dolarlık ortaklıklar, 1990’ların sonlarından beri yükselişte. “Tom Clancy’s Rainbow Six: Rogue Spear” gibi oyunlar, askeri personeli şehir içinde küçük birimli operasyonları nasıl yönetecekleri konusunda eğitecek oyuncuların hizmetinde. Xbox’taki “Full Spectrum Warrior” ise oyunculara, Tazistan diye “teröristler ve köktenciler için sığınılacak liman olan” uydurma bir ülkede hafif silahlı bir ekibin lideri olarak operasyonları yönetme imkânı veriyor.

Ordu, Irak ve Afganistan’daki işgal gücünü muhafaza etmek için asker toplama kontenjanlarını tamamlama mücadelesi veriyor. Genç ve kolaylıkla etkilenebilen çocuklar, eratların yerini dolduracak gözden çıkarılabilir bedenler olarak verimli bir kaynak sağlıyor. Video oyunları, savaşın dehşetini etkili biçimde heyecan ve aksiyona dönüştürüyor ve ABD güçleri daima ‘iyi çocuklar’ oluyor.

Çocuklar, emperyalist savaşlarda ölmeye giden askerler değildir. Gençleri orduya ayartmak için harcanan devasa paralar, para sıkıntısı içindeki okullara kaynak sağlamak için kullanılmalı. İş ve öğrenim için para, savaş ve işgal için değil!

http://www.inteldaily.com/news/178/ARTICLE/9337/2009-01-20.html adresinde yer alan yazıdan çevrilmiştir.

Enrique Vasquez: Party for Socialism and Liberation (ABD) yöneticilerinden

0 Responses to Enrique Vasquez: Ordu, çocukları oyun merkezleriyle ayartıyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi