Content feed Comments Feed


Tunus'ta Devlet Başkanı Ben Ali'nin ülkeden kaçmasını sağlayan halk ayaklanmasına birçok ülkedeki sol partiden destek açıklaması geliyor. Son olarak Portekiz Komünist Partisi, Mısır Komünist Partisi, Irak Komünist Partisi ve Malta Komünist Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamalarla Tunus halkının mücadelesi selamlandı.

Portekiz Komünist Partisi (PCP) tarafından yapılan açıklamada, Tunus’ta yaşananların “tüm dünyada kapitalizmin derinleşen krizinden ve çalışanların, halkların haklarına karşı vahşi saldırganlıktan” ayrı düşünülemeyeceği ifade edilerek, “Gençliğin ve Tunus halkının mücadelesinin evrimi şunu gösteriyor ki, en geniş halk kitlelerinin mücadelesi ve seferberliği yoluyla işçi haklarındaki tarihsel geriletme girişimlerine direnmek mümkündür” denildi. Açıklama, “PCP’ye göre Tunus’ta devam eden mücadele, bir toplumsal mücadelenin özgürlük ve demokrasi mücadelesinden nasıl ayrılmaz olduğunun somut bir örneği. PCP, şiddetli baskıyı kınayarak Tunus’taki emek örgütlerine, devrimci ve ilerici güçlere Tunus halkının haklı taleplerinin tatmini ve özgürlüğün fethi mücadelesinde dayanışmalarını ifade eder” ifadeleri ile sona erdi.

Mısır Komünist Partisi açıklamasında da düzenin kalıntılarının kökten kazınması, ekmek ve özgürlük için “şehitlerin kanıyla bedel ödendiği” dile getirilerek, “Yurdun kaderinin biçimlendirilmesinin emekçiler ve onların temsilcilerinin katılımları olmaksızın gerçekleşemeyeceğini kanıtlayan emek güçlerini selamlıyoruz. Tunus, bugün ve yarın özgürlük ve adalet için yol açıyor” denildi.

Tunus halkına desteğini açıklayan pasrtilerden biri de Irak Komünist Partisi oldu. Parti açıklamasında, Tunus’ta ayaklanama sırasında halkın “kanı ve canıyla büyük fedakarlık yaptığı” ve unutulmaz kararlılık, adama ve fedakarlık örnekleri sunduğu belirtildi. Tunus halkının Ben Ali’nin ülkeden kaçmadan önce verdiği sahte sözlere kanmadığına ve “ekmek ve özgürlük” sloganlarını yükselttiğine dikkat çekilen açıklamada, “Tunus’un cesur kitleleriyle, yurtsever ve demokratik güçleriyle güçlü dayanışma duygularımızı ifade ederken ve kazandıkları zaferin mutluluğunu paylaşırken, onlasr gibi bu zaferin sadece başlangıç olduğunun, kesin ve nihai zaferin mücadelenin Ben Ali’nin otoriter rejiminin tamamı devrilinceye kadar sürmesine bağlı olduğunun farkındayız; Tunuslu kitlelerin attığı anlamlı slogana uygun olarak: Ayaklanma, düzen devrilene kadar ayaklanma!” denildi.

Malta Komünist Partisi (PKM) tarafından yapılan açıklamada ise Tunus’un Avrupa işçi sınıfı için bir örnek olabileceği vurgulanarak, ülkede yaşananlar geçtiğimiz sene içinde Tayland’da yaşanan olaylarla karşılaştırıldı. Açıklamada, Tayland’daki olaylarda da insanların öldürüldüğü ve komünistlerin tutuklandığına dikkat çekilerek, “Malta Komünist Partisi, Avrupa Birliği’nin Tayland’daki olaylarda olduğu gibi bu sorunda da açık bir konum almamasını tekrar esefle karşılar. Tunus Komünist Partisi’nin yeni hükümet kurma görüşmelerine katılması ve daha önce yapıldığı gibi bunun dışında tutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Hükümetteki değişim, işçi sınıfının ve Tunus halknını çıkasrına olmalıdır. Burjuvazinin, devrimci süreci engelleme girişiminde olduğu gerçeğini üzüntüyle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Çeşitli kaynaklardan derlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Tunus halkıyla enternasyonal dayanışma sürüyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi