Content feed Comments Feed

İsyan sırası Cezayir halkında

6 Ocak 2011 Perşembe

Tunus’ta Mohammed Bouazizi isimli gencin ülkedeki işsizliği protesto etmek amacıyla kendini yakarak intihar etmesinin ardından Cezayir’de de gençler işsizliği, yüksek gıda fiyatlarını ve yaşam koşullarını protesto etmek amacıyla sokakları doldurdu. Başkent Cezayir’de gençler, Zeralda ve Ezharaqa kentlerinde protesto eylemleri paramiliter güçler tarafından bastırılmaya çalışılan göstericilerle dayanışma amacıyla Çarşamba gecesi sokağa çıkarken, eylem sırasında polisle gençler arasında çatışmalar yaşandı. Başkentteki gösterilerde polis merkezi gençler tarafından taşa tutulurken, Cezayirli yetkililer polise kentte mahallelere giden caddelerin kesilmesi talimatını verdi.

Ülkenin ikinci büyük neti olan Oran’da ise sokağa çıkan yüzlerce genç bazı caddeleri trafiğe kapatırken, hükümet binalarına hayvan kemikleri fırlattı. Genç bir eylemci, kemiklerin protesto amacıyla atıldığını belirterek, “Çünkü hükümet bize kemiklerden başka bir şey bırakmadı” dedi.

Ülkenin güneyinde bulunan Jalfa ve batıda bulunan Wahran kentlerinden de protesto ve çatışma haberleri gelirken, protestocular Wahran’da belediye binası ve bazı hükümet binalarını taşladılar.

1999’dan bu yana iktidarda bulunan ve 2009 yılındaki seçimlerde yüzde 90 oy oranıyla yeniden seçilen Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika başkanlığındaki hükümet, geçtiğimiz günlerde akaryakıt ve şeker fiyatlarına zam yapmıştı. Ülkede elektrik kesintilerinin yanı sıra suya ve ekmek yapmak için yeterli una erişimde de sıkıntılar yaşanıyor.








Not: Çeşitli haber kaynaklarından derlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to İsyan sırası Cezayir halkında

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi