Content feed Comments Feed


Mısır’da Polis Günü için yapılan protesto çağrıları karşılık buldu ve binlerce kişi sokaklara çıktı. Süveyş’deki gösterilerde bir kişi silahla vurularak hayatını kaybetti.

Protestolar dolayısıyla Mısır’ın başkenti Kahire’nin en büyük meydanı olan Tahrir Meydanı’nda yaklaşık 15 bin kişi toplanırken, bu gösterilerin 1977 yılındaki ekmek ayklanmasından sonra on yıllardır yapılan en büyük protestolar olduğu belirtiliyor. Polis ise göstericileri gaz bombası ile dağıttı, bazı göstericileri ise coplarla ağır biçimde dövdü. Garden City Mahallesi’nde de birçok ev göstericilerin saklanma olasılığı iddiasıyla basıldı. Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde protestoculasr kendilerine su sıkan bir itfaiye aracıyla iki polis aracını da tahrip ettiler. Yine aynı meydanda 50 kadar polis göstericiler tarafından dövülüp alıkonulurken, bir polisin silahı da protestocularca alındı.



Süveyş kentinde ise sokağa çıkanların sayısı 8 bini buldu. Polisin göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle müdahale etmesi sonucunda 20 yaşındaki Mustafa Reda Mahmoud Abd El Fattah isimli genç kalbinden aldığı kurşun yarasıyla hayatını kaybetti. Ölen gösterici sayısının iki olduğuna, bir başka göstericinin de polisin attığı gaz nedeniyle yaşamını yitirdiğine dair iddialar da mevcut. Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda da bir askerin göstericiler tarafından başından vurularak öldürüldüğü iddia ediliyor.

Kahire ve Süveyş’in yanı sıra Garbiya, Mahalla el-Kubra gibi şehirlerde de sokaklara çıkan halk “Kahrolsun Mübarek, Suudi Arabistan seni bekliyor” gibi sloganlar atarken, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in fotoğraflarını parçaladılar. Ülkedeki tekstil sektörünün merkezi olan ve Nisan 2008’de tekstil işçileri tarafından gerçekleştirilen ve üç kişinin ölümü ile sonuçlanan büyük gösterilere sahne olan Mahalla el-Kubra kentinin al-Bahr caddesinde yaklaşık 5 bin kişi yürüdü.



İskenderiye’de de sokağa çıkan yaklaşık bin kişi Moharram Beik’den Mansheya bölgesine bir yürüyüş gerçekleştirirken göstericilerin yürüyüşü polis tarafından engellenemedi.

Ülkede göstericilerin örgütlenmesini engellemek amacıyla birçok internet sayfası bloke edilirken, Twitter’a erişimde de sorunlar yaşandığı iddia ediliyor. Göstericiler, özellikle hükümetle işbirliği yaptığını iddia ettikleri cep telefonu operatörü Vodafone’a öfkelerini dile getiriyor.

Mısır’daki gösteriler akşam saatlerinde de devam ediyor. Ülkedeki gösterilere Müslüman Kardeşler’den Devrimci Sosyalistler’e kadar geniş bir politik yelpazeden insanlar katılıyor.

Bu arada Devlet Başkanı Mübarek'in eşi Suzanne Mübarek'i taşıyan uçak da Londra'nın Heathrow Havaalanı'na indi.

Gece saatlerinde Tahrir Meydanı'nda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen süresiz oturma eylemi ise polis müdahalesiyle dağıtıldı ve müdahale sırasında çok sayıda yaralı olduğu belirtiliyor.





Not: Çeşitli haber kaynaklarından derlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Mısır'da öfke günü: En az 1 ölü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi