Content feed Comments Feed

Mısır halkı geri çekilmiyor

26 Ocak 2011 Çarşamba


Mısır’da dün başlayan gösterilerde şu ana kadar en az bin kişi gözaltına alınırken, gün içinde çeşitli kentlerde sokakları dolduran göstericiler akşam saatlerinde Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in partisi olan Ulusal Demokratik Parti’nin Süveyş’teki binasına saldırdı. Başkent Kahire’nin Boulaq gölgesindeki çatışmalarda da bir gösterici ve bir polisin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Böylece gösterilerin başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Mısır Göstericileri Savunma Cephesi isimli demokratik kitle örgütü üyesi avukatlardan Khaled Ali, dünden bu yana en az bin göstericinin gözaltına alındığını belirtirken, gözaltıların en yoğun olarak Kahire, İskenderiye, Mansoura ve Süveyş’de gerçekleştiğini ve gözaltına alınan kişilerin aileleri veya avukatları ile görüşmelerinin engellendiğini ifade etti. Gözaltına alınanlar arasında bugün sendika binası önündeki bir gösteride gözaltına alınan Mısır Gazeteciler Sendikası üyesi 26 gazeteci de bulunuyor.

Süveyş’te ise göstericiler Ulusal Demokratik Parti binasına molotof kokteylleri ile saldırırken, binanın yakılması polis tarafından gerçekleştirilen gaz bombalı müdahale ile engellendi. Yaklaşık 8 bin göstericinin dün yaşanan ölümleri protesto etmek amacıyla sokağa çıktığı kentteki göstericileri takip eden Al-Masry Al-Youm fotomuhabiri Moustafa Bahgat ise, polis tarafından ateşlenen plastik mermi ile bacağından yaralandı.

Bu arada ABD ve İsrail’in Hüsnü Mübarek’e desteği de devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır’ın “yakın ve önemli bir müttefik” olmaya devam ettiğini açıklarken, İsrail İşçi Partisi’nin önemli isimlerinden Binyamin Ben-Eliezer de gösterilerin bir devrime dönüşmesini olası görmediklerini, ülkenin yakında sakinleşeceğine inandıklarını ve şu an için yapabilecekleri tek şeyin Mübarek’e olan desteklerini ifade etmek ve gösterilerin bir an önce sona ermesini dilemek olduğunu söyledi.

Gösterilerin Tunus’ta olduğu gibi Cuma namazı dolayısıyla Cuma günü yoğunlaşması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Tunus’ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Ben Ali, 14 Ocak Cuma günü yoğunlaşan gösteriler sonrasında ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı.





Not: Çeşitli haber kaynaklarından derlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Mısır halkı geri çekilmiyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi