Content feed Comments Feed


Venezüella’da Ocak ayında yüzde 2.3 olan enflasyon Şubat ayında yüzde 1.3 oranına geriledi. Bu durum, geçen yıl yüksek olan aylık enflasyon oranlarının kontrol altına alınması olarak yorumlandı. Aynı zamanda, Ocak ayında işsizlik oranı da yüzde 9.5 olarak 2008 yılı başına göre düştü, ancak Aralık ayına oranla karakteristik mevsimsel yükseliş gösterdi.

Geçen yılki dünya gıda krizi süresince yüzde 35 oranında şişirilen gıda fiyatları, Şubat ayında yükselmedi. Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) verilerine göre kiralar sadece yüzde 0.4, sağlık bedelleri yüzde 2.8, ulaşım bedelleri ise yüzde 2.2 oranlarında yükseldi.

Enflasyondaki yavaşlama Venezüella’nın başlıca 10 şehrinin hepsinde görüldü. Şubat enflasyonu, INE’nin enflasyon hesaplamasına dahil olan fiyatların, kurumların ve şehirlerin sayısını arttırdığı 2008 Ocak ayından bu yana kaydedilmiş en düşük değer. Şubat ayı enflasyon oranı, son 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25.6 olmasını beraberinde getirdi. Enflasyon, geçen yılın Mayıs ayında aylık yüzde 3.2 oranına ulaşarak zirve yapmıştı.

Ocak ayı itibari ile yüzde 9.5 oranında belirlenen işsizlik oranı, 2008 yılının Ocak ayındaki yüzde 10.2’lik oranla karşılaştırıldığında gelişme gösterdi. Bu rakam aynı zamanda Hugo Chavez’in iktidara geldiği 1999 yılındaki yüzde 16.6’lık oranla karşılaştırıldığında kayda değer biçimde düşük ve aynı oran petrol sanayinde özel sektörün ekonomiyi kasten sabote ederek üretimi 2003 yılı başlarına dek durdurduğu sıralardaki zirve rakamı olan yüzde 19.1’den net biçimde düşük.

Bununla birlikte Ocak ayı işsizlik oranı Aralık ayındaki yüzde 6.1’lik orana göre yükseliş gösterirken, bu durum Venezüella’da karakteristik olarak Aralık-Ocak ayları arasında her yıl işsizlik oranındaki gözle görülür artışa neden olan mevsimsel dalgalanmaya dayanıyor. Geçen yıl işsizlik oranı ortalama yüzde 7.4 olmuştu.

Venezüella, 2009 yılı için yüzde 15’lik enflasyon hedefi koymuş durumda ve istihdamı arttırmak için sosyal programları, küçük ve orta boy işletmeleri özendirmeyi, altyapı ve tarım sektörüne yatırımları sürdürmeyi planlıyor.

http://www.venezuelanalysis.com/news/4273 adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Venezüella’da aylık enflasyon ve işsizlik oranları düştü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi