Content feed Comments Feed


Yarın gerçekleşecek olan El Salvador seçimleri ile birlikte Latin Amerika’da yeni bir sol iktidarın vücut bulması olasılığı yüksekken, ABD yönetimi El Salvador halkının Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne (FMLN) oy vermesini önlemek amacıyla çeşitli yöntemlere başvuruyor. El Salvador Halkıyla Dayanışma Komitesi, ABD’nin bu çabalarına dair yaptığı açıklama ile herkesi duyarlı olmaya çağırdı:

15 Mart Pazar günü Orta Amerika ülkesi El Salvador’da genel seçimler yapılacak. Kısa süre öncesine kadar solun adayı Mauricio Funes’in (FMLN) ülkeyi uzun süredir yöneten sağcı ARENA’dan rakibi Rodrigo Avila’ya karşı dikkate değer bir üstünlüğü vardı.

Ancak, sağcılar korku taktiklerini kullandılar ve yapılan kamuoyu yoklamalarına göre adaylar şimdi başa baş durumda. Güvenilir haberlere göre ise El Salvadorlu olmayan bazı kişilerin Avila’ya oy vermek için sahte kimlik bilgileri vermesi gibi olayları da kapsayan seçim hileleri mevcut.

Şimdi ise FMLN destekçilerini korkutarak seçim sandığından kaçırmayı amaçlayan yeni dolaplar ortaya çıktı. 11 Mart Perşembe günü ABD’li iki muhafazakâr Cumhuriyetçi kongre üyesi Trent Franks ve Dan Burton yaptıkları basın açıklamasıyla ABD hükümetinin Funes’in kazanması halinde El Salvadorlu göçmenleri iki yöntemle cezalandırması çağrısı yaptılar: Birincisi belgesi olmayan Salvadorlu göçmenlerin ABD’de oturup çalışmasına izin verilmesini sağlayan “geçici koruma statüsünün” iptali, ikincisi ise El Salvadorlu göçmenlerin ülkedeki akrabalarına gönderdiği nakit para havalelerinin bir şekilde engellenmesi.

Kongre üyesi Dana Rohrbacher de daha önce benzer bir gözdağı vermişti. ARENA aktivistlerinin seçmenlere Funes’e oy vermeleri halinde ABD’nin para havalelerini keseceğini söyledikleri de gelen haberler arasında.

Bush yönetimi zamanında San Salvador’daki ABD büyükelçisi bir önceki seçimi etkileyen gözdağı ve müdahalelerle meşgul olmuştu. Obama yönetimi ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalar ise bu Cumhuriyetçi Parti parlamenterlerinin bakış açılarının, Başkan Obama’nın ve bir bütün olarak ABD hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını gösterdi.

ABD büyükelçiliğinin web sayfasında yayımlanan resmi açıklamada, “ABD hükümeti, resmi duruşunun El Salvador’da yaklaşan seçimlerde adaylardan hiçbirini desteklemediğini yineler. ABD hükümeti El Salvador halkının iradesine saygı gösterecek ve seçimi kazanan kim olursa onunla yapıcı biçimde çalışmaya çabalayacak” denildi.

Bununla birlikte şu açık ki El Salvador sağı Frank ve Burton’ın açıklamalarını seçim kampanyasının bu son günlerinde sağcı medya aracılığıyla saldırganca kullanacak.

Biz de diğerleriyle birlikte El Salvador’daki ABD büyükelçiliğini El Salvador’a yönelik tehditlerle bağlarını koparmaya, ABD’nin seçim sonuçlarına saygı göstereceğine ve ABD’de yaşayan El Salvadorlular vasıtasıyla bir misilleme yapmayacağına dair şüphelerini gidermeye çağırıyoruz.

http://politicalaffairs.net/article/articleview/8250/ adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to El Salvador seçimlerine ABD "el attı"

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi