Content feed Comments Feed

Bolivya’da Pazar günü yapılan referandum ile oylanan yeni anayasa halkın yüzde 61.97 oranında desteğini aldı. Anayasaya yüzde 36.52 oranında “hayır” oyu çıkarken, oyların yüzde 1.51’i ise geçersiz sayıldı. Anayasanın kabul edildiği bölgeler La Paz, Cochabamba, Oruro, Potosi, Tarija ve Pando olurken, Santa Cruz, Beni ve Chuquisaca ise anayasaya destek vermedi. Anayasanın kabul edilmesinin ardından Murillo Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Devlet Başkanı Evo Morales, Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera ve Sosyalizme Doğru Hareketi’nin (MAS) diğer önde gelen isimleri başkanlık sarayının balkonuna çıkana kadar Morales’e destek sloganları attı. “Bu şansı Bolivya’nın tüm kardeşlerini, yoldaşlarını, oylarıyla, demokratik katılımlarıyla anayasanın kabulüne vesile olan tüm yurttaşlarını selamlamak için kullanmak istiyorum” diye konuşan Evo Morales sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bolivya halkının bilinci sayesinde neoliberaller, hainler sürekli yıkılırken 2005’ten 2009’a dek zaferden zafere koştuk. Ve bir şeyi bilmenizi istiyorum, sömürgeci devlet burada sona erdi. İç sömürgecilik ve dış sömürgecilik burada sona erdi. Kardeşlerim, neoliberalizm de burada sona erdi. Ve şimdi Bolivya halkının bilinci sayesinde doğal kaynaklar hayat için yeniden kazanıldı; hiçbir hükümet, hiçbir yeni başkan bizim doğal kaynaklarımızı çokuluslu şirketlere hediye edemez.”

Anayasanın kabulü, Bolivya sağının güçsüzlüğünün bir işareti olarak kabul edilirken, bu kabul muhtemelen sağı bölüp daha fazla zayıflatacak. Morales’in rakiplerinden ve Cochabamba’nın eski belediye başkanı olan Manfred Reyes Villa, Washington Post muhabiri Joshua Partlow’a yaptığı açıklamada “Bugün ülkede ciddi bir muhalefet mevcut değil” dedi. Sağcılar, Eylül 2008’de Pando bölgesinde şiddet olaylarına neden olduktan ve 20 kişi ölüp birçok kişi de yaralandıktan sonra meşruluklarını ve desteklerini yitirdiler. Bolivya’nın Birleşmiş Milletler’deki eski bir yetkilisi olan George Gray Molina, “Pando’daki bölgesel muhalefet de şimdi çöktü. Kendi tabanları arasında bile otoritelerini ve meşruluklarını kaybettiklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Benjamin Dangl’ın http://towardfreedom.com/home/content/view/1515/1/ adresinde yer alan izlenimlerinden özetlenerek tercüme edilmiştir.

1 Response to Bolivya’nın yeni anayasası kabul edildi

  1. Anayasa değişikliği nasıl yapılır?..

    Ne için yapılır?..

    Ders bir, konu bir...

     

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi