Content feed Comments Feed


Gazze şehrindeki doktorlar, El Cezire’ye yaptıkları açıklamalarda acı veren yanıklarla kabul ettikleri insanların kullanılması yasak olan beyaz fosfor ile bağlantılı yaraları olduğunu söyledi. İnsan hakları örgütleri, İsrail güçlerinin Gazze ve Cebaliye üzerinde son günlerde insan derisini kemiğe kadar yakan cephaneler kullandıklarını belirttiler.

El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin, Gazze’deki Şifa Hastanesi’nden verdiği haberde, “Buradaki doktorlar daha önce örneğine rastlanmamış derecede derin yanıklar gördüklerini söylüyorlar. Doktorlar, kesin olarak beyaz fosfor bombası kullanıldığını söylemiyorlar ama atılan bombaların daha önce eşine rastlanmadığını ifade ediyorlar” dedi.

Sıkışmış biçimde yaşayan Cebaliye sakinleri, İsrail güçlerinin çok sayıda yanan parça bırakan ve nefesi kesen bir duman yayan roketler patlattıklarını anlattılar. Bir kent sakini El Cezire’ye, “İlk kez bu tür bir silah görüyoruz, bu yeni olmalı ve görünümü fosforlu gibi. Nefesi kesiyor ve öldürücü zehirleyici bir kokusu var. Buradaki tüm sivillerde birçok hastalık ve rahatsızlığa neden olacağına eminim” diye konuştu. Başka bir tanık ise parlak bir ışık ve bölgelerine, evlerinin üzerine düşen kıvılcımlar gördüğünü söyleyerek, “yataklarımız ateş içinde kaldı” dedi.

Yasa çiğnendi

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch, yoğun nüfuslu bölgelerde bu türden cephanenin kullanılmasının, sivillerin ölmesi ya da yaralanmasını önlemek için alınması olası güvenlik önlemlerinin tümünün uygulanması öngören uluslararası insan hakları kanunlarını ihlal ettiğini belirtti. Uluslararası yasalar beyaz fosforun, birliklerin hareketlerini gizlemek ve düşmanın güdümlü silahlarını kullanmasını engellemek için kullanılmasına izin veriyor.

Cumartesi günü el Cezire’ye konuşan insan hakları örgütlerinden birinin üst düzey askeri analisti Marc Garlasco, İsrail kara güçlerinin beyaz fosfor kullandığını gözlemlediğini söyledi. Garlasco, “Bu açık seçik beyaz fosfor. Bunu patlamalara ve yanarak aşağı düşen filiz ve ateşlere dayanarak söyleyebiliriz. Bugün Cebaliye’de biz oradayken ağır saldırılar oldu. Beyaz fosfor atılır atılmaz ortaya çok sayıda ateş çıktığını gördük. Birlikte hareket ettiğimiz İsrail topçu birliklerinde açıkça beyaz fosfor füzeleri vardı” şeklinde konuştu.

İsrail ordu sözcülerinden Binbaşı Avitar Leibovich El Cezire’ye yaptığı açıklamada İsrail ordusunun uluslararası yasalara uygun cephaneler kullandığını ifade etti. Leibovich, “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) politikası kullanılan cephanenin türünü belirtmemektir. Bunu daha önce yamadık, şimdi de yapmayacağız” dedi. İsrail hükümet Sözcüsü Mark Regev de İsrail ordusunun kimyasal silah kullanıp kullanmadığını kabul ya da reddedemeyeceğini fakat İsrail’in uluslararası yasalarla yasaklanan silahları kullanmadığını söyledi. Regev, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Hangi mühimmatı kullandığımıza dair bilgi sahibi değilim. Sadece, İsrail’in uluslararası antlaşmalarla yasaklanmış ve NATO güçleri tarafından benzer savaş koşullarında kullanılmayacak cephane kullanmadığı gerçeğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

ABD, 2004 yılında Irak’ın Felluce kentine yönelik tartışmalı kuşatması sırasında beyaz fosfor bombası kullanırken, İsrail de Lübnan’daki Hizbullah hareketine karşı 2006 yılında başlattığı savaşın 34. gününde aynı tür bombaları kullanmıştı.


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/20091111392884765.html adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Gazzeliler İsrail’in fosfor bombası kullandığı endişesinde

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi