Content feed Comments Feed


İngiltere'de yaşayan bir grup akademisyen ve yazar, İngiltere halkını İsrail'in Gazze saldırısı karşısında Filistinlilerden yana taraf olmaya ve İsrail'i boykot, tecrit ve benzeri yöntemlerle işgali sona erdirmeye zorlamaya davet eden "İsrail kaybetmeli" başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiriye imza atan yüzlerce yazar ve akademisyen "Eğer demokratik özerklik ilkesine inanıyorsak, askeri saldırganlık ve sömürgeci işgale karşı direnme hakkını onaylıyorsak İsrail’e karşı, Gazze ve Batı Şeria halkının yanında taraf olmak zorundayız" dedi:

Gazze’deki katliamlar, İsrail’in Filistin halkına yönelik 60 yıldan fazla bir süredir devam ettirdiği savaşın son aşaması. Bu savaşın hedefi hiçbir zaman değişmedi. Hedef, Filistinlileri politik bir güç olarak tamamen yok etmek için karşı konulmaz askeri gücü kullanmak. İsrail’in ülkelerine ve kaynaklarına sürekli el koymasına karşı direnebilirler.

İsrail’in Filistinlilere karşı savaşı Gazze’yi ve Batı Şeria’yı bir çift dev politik hapishaneye çevirdi. Bu savaşa dair hiçbir şey esaslar, taktikler veya sonuçlar açısından dengeli değil. İsrail bunu başlatmak ve şiddetlendirmekten, düşmanlıklara dair verilen son arayı sonlandırmaktan sorumlu.

Bundan sonra başka bir ateşkes çağrısı ya da ekstra insani yardım çağrısı yapmak yeterli değil. Diyalogun yeniden başlatılması için ya da her iki tarafın endişe ve acılarını tanımak yeterli değil. Eğer demokratik özerklik ilkesine inanıyorsak, askeri saldırganlık ve sömürgeci işgale karşı direnme hakkını onaylıyorsak İsrail’e karşı, Gazze ve Batı Şeria halkının yanında taraf olmak zorundayız.

İsrail’in bu savaşı kazanmasını önlemek için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. İsrail, güvenliğinin gücün canice kullanımına değil, adalete ve komşularıyla bir arada barış içinde yaşamasına bağlı olduğunu kabul etmeli. Biz, aşağıda imzası bulunanlar İsrail’in Gazze saldırısını, Batı Şeria işgalini acilen ve kayıtsız şartsız bitirmesi, 1967 öncesindeki sınırlarının ötesindeki bölgeleri elinde bulundurma ve yönetmeye dair tüm iddialarından vazgeçmesi gerektiğine inanıyoruz. İngiliz hükümetinden ve halkından İsrail’i bu taleplere uymak zorunda bırakacak ve eksiksiz bir boykot, tecrit ve yaptırım planıyla başlayacak olası tüm adımları atmasını istiyoruz.


Not: Metnin orijinali ve imzacıların listesi için http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20270 adresine bakınız.

0 Responses to İngiliz yazar ve akademisyenler: İsrail kaybetmeli

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi