Content feed Comments Feed

ABD’li gazeteci Amy Goodman, 6 Kasım 2012 tarihinde yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olması beklenen Mitt Romney’e dair bir yazı kaleme aldı. Goodman, yazısında Romney’in seçilirse nasıl bir başkan olacağına dair ipuçları sunuyor:



Mitt Romney, Cumhuriyetçilerin ana gövdesinde henüz çoğunluğu kazanmamış olsa da Florida’da çok şey kazandı. Kendisi ve Romney destekçisi “Super PAC”lerin (PAC; ABD’de partilere seçim kampanyaları için bağış toplamak amacıyla yasal düzlemde, özel girişimlerce kurulan ‘Politik Faaliyet Komitesi’nin kısaltmasıdır ve 2010 yılında sonra toplayabilecekleri bağış miktarının sınırı kaldırılarak ‘Super PAC’ halini almışlardır; ç.n.) neredeyse ev sahiplerinin yarısı sular altında olan bir eyalette milyonlarca dolar tutarındaki reklâmları yağdırmasının ardından, Romney, kimi temsil etmek istediğinden bahsetti.

CNN’den Soledad O'Brien’a konuşan Romney, “Demokrat Parti’den, yoksulların kötü durumunu dinleyeceğiz ve hiç şüpheniz olmasın, yoksul olmak iyi değil. Nereye odaklanacağınızı kendiniz tercih edebilirsiniz; zenginlere odaklanabilirsiniz, bu benim odak noktam değil. Çok yoksullara odaklanabilirsiniz, bu benim odak noktam değil. Benim odak noktam, orta gelirli Amerikalılar.” Romney, çok zenginlere dair bizi inandırmaya çalışıyor: “İyi gidiyorlar.”

250 milyon dolarlık tahmini servete sahip olan Romney bunu bilmeli.

Romney’in kampanyasının kendisi iyi finanse edilmiş, ancak bugüne kadarki başarısı, özellikle de mevcut başlıca rakibi Newt Gingrich’e karşı başarısı, Super Pac adı verilen ve bireyler ve şirketlerden sınırsız ödenek alabilen politik faaliyet komitesinin yeni türü olan şeyden muazzam nakit akışıyla yürütüldü. ‘Super Pac’lerin, faaliyetlerini bir adayın kampanyasıyla eşgüdümlemesi yasal olarak engellenmiş durumda.

31 Ocak’ta kamuya açıklanan Federal Seçim Komisyonu dosyaları, Romney’i destekleyen başlıca Super Pac olan “Geleceğimizi Geri Ver”in, 2011 yılını ikinci yarısında sadece 199 bağışçıdan 18 milyon dolar topladığını ortaya koydu. Bu destekçiler arasında, raporda “çiftlik sahibi” olarak listelense de Walmart servetinin varislerinden biri olarak bilinen Alice Walton ve Tribune medya şirketini (ABD’de birçok yayın organına sahip olan şirket; ç.n.) iflasa sürükleyecek kadar güvenen meşhur sert risk sermayedarı Samuel Zell bulunuyor. Ünlü Koch kardeşlerin üçüncüsü olan William Koch da bağışta bulunmuş.

Bu 199 kişiyi, ABD’de yoksulluk içinden yaşayanların sayısıyla yan yana koyalım. Birleşik Devletler Nüfus Sayım Bürosu’nun mevcut en son rakamlarına göre 2010 yılında ABD’de 46.2 milyon kişi, yani yoksulluk tahminlerinin yayımlandığı 52 yıllık süreçteki en büyük rakam olacak biçimde nüfusun yüzde 15.1’i yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. 2010 yılı, yoksul insan sayısının arttığı birbirini takip eden dördüncü seneye işaret etti.

Romney, New Hampshire’daki zafer konuşmasında şöyle dedi:

“Bu ülke, halihazırda bizi kötü kıskançlık siyasetiyle bölen bir lidere sahip. Alternatif bir vizyon sunmak zorundayız. Ben, hepimizi, başarı hıncıyla alçalacağımız değil, başarıya ulaşma arzumuzla yükseleceğimiz farklı bir yol götürmeye hazırım. Tanrı huzurunda tek milletiz.” (Bu son cümle, ABD’de okullarda, çeşitli bayramlarda vs. okunan ‘Bağlılık Andı’nda geçmektedir ve Romney oraya göndermede bulunmaktadır; ç.n.)

Ertesi sabah, NBC’den Matt Lauer, Romney’e karşı çıktı:

“Bu ülkede Wall Street’in ve finansal kuruluşların politikalarını sorgulayanların, servetin ve iktidarın bölüşümünü sorgulayanların kıskanç olduğunu mu iddia ediyorsunuz? Bu, kıskançlıkla mı yoksa hakkaniyetle mi ilgili?”

Romney, iddiasını ileriye taşıdı ve şunu iddia etti:

“Bunun çekememezlikle ilgili olduğunu düşünüyorum. Sınıf mücadelesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. ABD’yi yüzde 1’e karşı yüzde 99 temelli olarak bölmeyi teşvik eden bir başkana sahipseniz -ve en başarılı olanlar bu yüzde 1’in içinde olacaksa- bu, tanrı huzurunda tek millet olma anlayışıyla tamamen bağdaşmazdır.”

Peki yoksullarla ilgilenmemek bağdaşır mı?

Romney, Başkan Barack Obama’nın ve Wall Street’i İşgal Et hareketinin karışık bir eleştirisini sunuyor. Wall Street’i İşgal Et hareketinin genel olarak Başkan Obama’ya yönelik, özellikle de Maliye Bakanı Timothy Geithner (Obama yönetiminde çalışmak için Cumhuriyetçilerden ayrılıp bağımsız olan, ancak politikalarını değiştirmeyen) ve eski ekonomik danışman Larry Summers gibi atanmışlarına yönelik çok eleştirel olduğunu şimdilik bir kenara koyalım. Eğer Romney, sıklıkla polis şiddetiyle ve gözaltı riskiyle karşı karşıya olan on binlerce insanın çekememezlik sebebiyle orada bulunduğunu düşünüyorsa, açık ki Wall Street’i İşgal Et hareketinin neyle ilgili olduğuna dair hiçbir fikri sahip değil. Bu, Lauer’in sorusunda da açıkladığı gibi hakkaniyetle ilgili.

New Hampshire’daki aynı konuşmasında Romney, Obama’nın “ABD’yi, Avrupa tarzında yetkilendirilmiş bir topluma dönüştürmek istediğini” söyledi. Bir İsviçre bankasındaki hesabına 3 milyon dolar istifleyen bir adam için ilginç kelimeler. Romney’nin alelacele kapatılan UBS Bankası hesabı, kendisinin Avrupalı yetkilendirmesi olarak göze çarpıyor. Bermuda ve Cayman Adaları gibi vergi cennetlerindeki yatırımlarla birleştirdiğimizde Romney’nin 2010 yılındaki gerçek vergi oranı yüzde 13.9, yani çok ilgili olduğunu iddia ettiği ortalama bir orta halli Amerikan ailesinin verdiği yüzde 35’in bir kısmıydı.

Romney, kampanyasının tanrı huzurundaki yüzde 1’lik milletin üzerinden sürdürürken, en yüksek icra oranına sahip eyalet olan Florida’dan, en yüksek işsizlik oranına sahip Nevada’ya taşındı. Çok yoksulları değilse de, muhtemelen kendisine karşı atılacak oyları giderek artan biçimde önemsemesini umuyorum.


http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2012/feb/02/mitt-romney-not-concerned-about-poor adresinde yayımlanan makaleden çevrilmiştir.

Çeviri:
Gerçeğin Günlüğü Kolektifi/Erkan Çınar

Gerçeğin Günlüğü'nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya tıklayınız

0 Responses to Amy Goodman: Mitt Romney yoksullarla neden ilgilenmiyor?

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi