Content feed Comments Feed

Gazze, hatırlıyor musunuz?

19 Nisan 2009 Pazar

* Yazan: Gideon Levy

Alyan Abu-Aun çadırında uzanıyor, koltuk değnekleri yanı başında. Sigara içiyor ve küçücük çadırın boşluğuna gözleri dalıyor. Küçük oğlu dizinde oturuyor. Küçük bir oda büyüklüğündeki çadıra 10 insan tıkış tıkış dolmuş. Bu çadır üç aydan bu yana onların evi. İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Dökme Kurşun Operasyonu’nda roketle yıktığı evlerinden geriye hiçbir şey kalmamış. İkinci kez mülteci olmuşlar; Abu-Aun’un annesi bir zamanlar Aşkelon’un yanında olan kasabaları Sumsum’u hâlâ hatırlıyor.

53 yaşındaki Abu-Aun, Gazze kasabası Beyt Lahiya’daki evleri bombalandığında kaçmaya çalışırken yaralanmış. O zamandan beri koltuk değnekleriyle. Eşi, savaşın zirvesindeyken doğum yapmış ve şimdi bebek soğuk çadırda onlarla birlikte. Çadır Çarşmaba günü Gazze’yi mahveden fırtına sırasında uçmuş, bu nedenle yeniden kurmak zorunda kalmışlar. Bir konteynerden sadece nadiren su alıyorlar ve Beyt Lahiya’nın El-Atatra mahallesinde yer alan “Gazze Kampı” isimli yeni mülteci kampındaki 100 aileye küçük teneke bir baraka banyo olarak hizmet veriyor.

Abu-Aun’un, Kızıl Haç’ın geçen hafta sonu daha büyük bir çadır taleplerini reddettiğini söylemesi özellikle acı verici. Fasulye yemekten de usanmış. Üç aydan beri Abu-Aun ailesi ve başka binlercesi savaş sonrasında kurulan beş çadır kampına yaşıyor. Bırakın yenilerini kurmayı, daha evlerini harabelerini kaldırmaya ile başlamamışlar. Binlercesi evlerini harabesinin gölgesinde yaşıyor, binlercesi çadırlarda, binlercesi akrabalarıyla sıkış tıkış doluşmuşlar, yeni evsizler olan ve dünyanın ilgisini yitirdiği on binlerce kişi var. Bir buçuk ay önce Şarm El-Şeyh’te büyük tantanayla toplanan, 75 ülkeyi kapsayan ve Gazze’nin yeniden inşası için 1 milyar dolar aktarılması kararı alınan bağışçı ülkeler konferansının ardından hiçbir şey olmamış.

Gazze kuşatma altında. Hiçbir inşaat malzemesi yok. İsrail ve dünya koşullar öne sürüyor, Filistinliler ihtiyaçları olan birlik hükümetini oluşturamaz durumda, hiçbir yerde para ve somut bir şey görünmüyor ve Abu-Aun ailesi çadırda yaşamaya devam ediyor. Hatta ABD tarafından söz verilen 900 milyon dolar kasada mahsur durumda. Hiçbir zaman çıkıp çıkmayacağı da belirsiz. Amerika’nın sözü…

Savaş hakkında çokça konuşulmasının üzerinden tam üç ay geçti ve Gazze bir kez daha unutuldu. İsrail hiçbir zaman kurbanlarının refahı ile ilgilenmedi. Şimdi dünya da unutmuş durumda. Hemen hemen iki hafta önceki Kassam roketinin ardından Gazze tamamen gündem dışında. Gazzeliler acele etmez ve ateşi sürdürürlerse kimse onların refahlarıyla yeniden ilgilenmeyecek. Yeni olmamakla birlikte, bu yeni bir şiddet döngüsünü ateşlemesi olası özellikle acıklı ve keder verici bir mesaj. Ve sonra ateş ettikleri için yardım almayacakları belli.

Birileri Abu-Aun ailesi ve onlar gibi diğer kurbanların akıbetinin sorumluluğunu üstlenmeli. Bir depremde yaralanmış olsalardı dünya muhtemelen iyileşmeleri için çoktan yardım etmiş olacaktı. Hatta İsrail çabucak ZAKA’dan (İsrailli gönüllü yardım kuruluşu, ç.n), Magen David Adom (Kızıl Haç, Kızılay benzeri “İsrail Kızıl Davud Yıldızı”, ç.n.) ve hatta silahlı kuvvetlerden yardım konvoyları sevk edecekti. Ancak Abu,Aun ailesi bir doğal afette yaralanmadı, İsrail tarafından üretilmiş ellerle ve insanlıkla yaralandı ve bu ilk kez olmadı. Yanıt: tazminat yok, yardım yok, rehabilitasyon yok. İsrail ve dünya Gazze’yi yeniden inşa konusunda çok dalgın. Nutku tutulmuş hale geldiler. Gazze, hatırlıyor musunuz?

Abu-Aun ailesinin yıkıntılarından yeni bir umutsuzluk filizleniyor. Bu öncekilerden daha acı olacak. Sekiz kişilik saygın bir aile fiziksel ve psikolojik olarak yok edildi ve dünya ilgisiz kalıyor. İsrail’den bu açıkça çıkarına olduğu halde kurbanlarına tazminat ödemesini ya da neden olduğu yıkıntıları yeniden inşa etmesini beklememeliyiz, ahlaki zorunluluğundan bahsetmiyorum, hatta bu hakkında hiç konuşulmamış bir konu.

Dünya bir kez daha İsrail’in pisliğini temizlemek zorunda. Ancak İsrail acil insani yardım sağlamak için çok daha fazla politik şart koyuyor. Boş özürler ve Gazze’nin layık olduğu, umutsuzca ihtiyaç duyduğu yardımı sunmamak Gazze’yi yıkıntılarıyla baş başa bırakır. Gazze bir kez daha kendi yöntemlerine, Abu-Aun ailesi kendi çadırlarına terk ediliyor ve savaş hali yeniden başladığında biz bir kez daha gaddarlığından ve barbarlığından bahsedeceğiz… Filistinlilerin….

Gideon Levy: İsrailli gazeteci, Haaretz gazetesi köşe yazarı.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1079219.html adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Responses to Gazze, hatırlıyor musunuz?

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi