Content feed Comments Feed


Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet döneminde, “anti-terör yasası” kapsamında suçlanan ilk Mapuche yerlisi Miguel Huenulef oldu. IPS’e konuşan anne Ida Huenulef, polislerin makineli tüfeklerini kendilerine doğrultarak evlerine daldıklarını belirterek, “Oğlumu koridorda buldular ve saçlarından kavradılar. Onu yere yatırdılar ve dövdüler” diye konuştu.

Aile üyeleri, özel kuvvetlere ve polise bağlı 11 kişilik grubun Santiago’nun batısındaki Lo Prado semtindeki evlerini herhangi bir kimlik göstermeden veya arama izni olmadan bastıklarını ifade etti. Miguel Tapia Huenulef, 11 Şubat gece yarısı ailesinin gözü önünde silahla tehdit edilerek ve korkutularak gözaltına alındı. Ida Huenulef, polislerin 20 günlük torununa nasıl davrandığını anlatırken, “Kızımı bulmaya gittim ve kafasına makineli tüfek dayadıklarını gördüm. Kızım, 20 günlük çocuğunu aldığında ise başka bir polis gelerek onun küçük kafasına silahını dayadı” dedi.

45 yaşındaki Miguel Tapia Huenulef, Santiago’nun 600 kilometre güneyindeki Lautaro eyaletindeki bir malikânenin Ocak ayında kundaklanması girişiminin şüphelisi olarak gözaltına alındı. Huenulef ayrıca Aralık ayında Aruacania eyaletinin başkenti Temuco’da Savunma Dairesi Bürosu’na yönelik saldırıya katıldığı iddiasıyla da aranıyordu. Araucania kırsalı, bölgenin kalbi konumunda ve Mapucheler tarafından geleneksel yurtları olarak biliniyor. Bölge yerli aktivizminin de merkezi konumunda. (Mapuche kelimesi yerli dilinde “Toprağın insanları” anlamına geliyor.)

Polis, evde yaptığı aramada aralarında bir adet 9 mm’lik yarı otomatik tüfeğin de bulunduğu silahlarla birlikte bomba yapımında kullanılan malzemeler ve birkaç hintkeneviri fidanı bulduğunu iddia etti. Huenulef ailesi ile Mapuche örgütleri ise Miguel Tapia Huenulef’in tartaklandığını ve silah bulunmasının sadece yerli olmasından dolayı ona suç yüklemek amacıyla tasarlanmış bir oyun olduğunu dile getirdi.

Polisin yatak odasında hiçbir şey bulamadığını belirten anne ise, “Çünkü plisler hiçbir şey bulamadan gittiler. Ancak sonra sırt çantaları ve bavullar taşıyarak geçen insanlar gördüm” dedi.

Bachelet sözünü tutmadı

Meli Wixán Mapu (Anlamı “dünyanın dört köşesi”) isimli yerli örgütü sözcüsü Enrique Antileo, ev baskınının yetkililerin baskıcı politikalarının bir örneği olduğunu vurgulayarak, “Bu bir tertip, silahları yerleştirdiler, buna yemin edebiliriz. Aileyi tamamen sağlam biçimde destekleyeceğiz. Olay, Mapuche toplumsal hareketini bastırma politikasının devamı” diye konuştu.

Ailesi, gözaltına alınmasından bir hafta sonra bile Miguel’i göremedi ve Miguel, Araucanio bölgesine nakledildi. Olay “sosyalist” Michelet Bachelet yönetiminin anti-terör yasasını bir Mapuche yerlisine karşı kullandığı ilk vaka. Yerli Halkların Haklarını Gözlemevi (ODPI) Başkan Yardımcısı Rodolfo Valdivia ise, Bachelet’in seçim kampanyası süresince bu yasayı Mapuche halkıyla ilgili olaylarda kullanmama sözü verdiğini hatırlatarak, “Onların, taleplerini destekleyen mücadeleleri terörist eylem değildir. Gerçekte, halkın arasında korku ekmeyi amaçlayan ya da yasada terör suçu olarak tanımlanan suçları işleyecek hiçbir örgüt yok” dedi. Anti-terör yasası, yerli örgütlerinden ve insan hakları gruplarından en çok eleştiri alan diktatörlük mirası. Hükümet, sıkıntıyı reddediyor ve Mapuche politik tutuklularının varlığını kabul etmiyor. ODPI Başkan Yardımcısı Valvidia ise buna karşı çıkarak, “İnsan hakları bakış açısından onlar tabii ki politik tutuklular. Düşünme tarzlarından ve Mapuche halkı için özerkliğin tanınmasını istemelerinden dolayı cezaevindeler” şeklinde konuşuyor.

Yerliler, Bachelet’in Şili’nin anayasada çok kültürlü bir ülke olarak tanınması yönündeki adımlarını ve eğitim, sağlık alanında yerlilere yönelik pozitif ayrımcılık girişimlerini kabul ve takdir ediyor. Ancak hükümet Mapuchelerin toprak iddiasını da içeren tarihsel taleplerine kayıtsız kalıyor. Mapuchelerin, özerkliklerinin tanınması talepleri umursanmıyor ve çatışmalar çıktığında adalet sistemi tarafından suçlu bulunmakla tehdit ediliyorlar. Meli Wixán Mapu örgütüne göre 40 yerli ortak taleplerinden dolayı halen tutuklu durumda. Ülkede diktatörlüğün sona erdiği 1990 yılından bu yana 500 Mapuche yerlisi hakkında dava açıldı. Onları siyasi tutuklu olarak gören Meli Wixán Mapu sözcüsü Enrique Antileo ise, “Onlar suçlu değiller. Silahlı soygun, tecavüz ya da benzeri bir suç işlemediler. Yaptıkları tek şey, haklarımızı geri almak için yürütülen halk hareketi çerçevesinde eylemde bulunmak” diye konuşuyor.

http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=45861 adresinde yer alan haberden özetlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Mapucheler anti-terör yasası tehdidi altında

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi