Content feed Comments Feed


Geçtiğimiz sene meydana gelen gazeteci ölümlerinin dörtte biri Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde gerçekleşti.


Geçen sene dünya genelinde 41 gazeteci öldürülürken bir gazetecileri savunma grubu olan Gazetecileri Koruma Komitesi bunların 10’unun Latin Amerika ve Karayipler’de gerçekleştiğini belirtti. Komite, gazetecilerin yaptıkları haberler veya bir haber kuruluşuyla ilişkileri nedeniyle ya görev sırasında öldürüldüğünü ya da suikast ile öldürüldüklerini açıkladı.


Komiteye göre bölgedeki diğer ülkelerden fazla biçimde Meksika’da geçen sene dört adet teyit edilmemiş öldürülme vakasıyla birlikte bir gazeteci öldürüldü. Komite, Meksika’da 2000 yılından bu yana 8’i doğrudan yaptıkları haberlere misilleme amaçlı olmak üzere 24 gazetecinin öldürüldüğünü ve Meksika’nın basın için Amerika kıtasındaki en tehlikeli bölge olduğunu vurguladı.


Meksika’da öldürülenler arasında Tabasco’da suç karşıtı bir kampanya yürüten radyo programcısı Alejandro Zenón Fonseca Estrada da yer alıyor. Estrada, Eylül ayında silahla vurularak öldürüldü. Geçen sene ayrıca ölümleri hâlâ çözümlenmeyen 4 Meksikalı gazeteci daha öldürüldü. Komite, ülkede yedi gazetecinin de 2005 yılından bu yana kayıp olduğunu ekledi.

Bolivya’da, La Paz yakınlarındaki bir devlet radyosu olan Radio Muncipal çalışanı gazeteci Carlos Quispe de geçen sene belediye başkanının istifasını isteyen göstericiler tarafından ciddi biçimde dövülmesinden iki gün sonra 29 Mart’ta öldürüldü. Birkaç başka olay da henüz teyit edilmemiş durumda.

Haziran ayında Caracas merkezli Reporte Diario de la Economía gazetesinin müdür yardımcısı Pierre Fould Gerres kimliği belirsiz bir motosikletli tarafından silahla öldürüldü. Komite, Gerges ve gazetenin müdürü olan kardeşi Tannaus’un son bir yıldır ölüm tehditleri aldığını belirtti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Dominik Cumhuriyeti’nde suç ve uyuşturucu kaçakçılığına dair haberler içeren günlük haber programı Detrás la Noticia’nın kameramanı Normando García Reyes kafasından beş, göğsünden de dört kurşunla vuruldu.

Guatemala’da da geçen yıl içinde iki gazeteci öldürüldü. Mayıs ayında güneybatıdaki Coatepeque şehrinde Prensa Libre muhabiri Jorge Mérida Pérez bilgisayar başında çalışırken evine zorla girildi ve kafasından vurularak öldürüldü. El Periódico grafikeri Abel Girón Morales da kim ayında Guatemala şehrinin dışında öldürüldü.

Gazetecileri Koruma Komitesi, uyuşturucu ticareti ve paramiliterleri de içeren şiddet gruplarının da gazetecileri işlerini yapmaktan yıldırarak oto-sansürü kuvvetlendirdiğini ifade etti.


Komitenin Amerika kıtası program koordinatörü Carlos Lauría yaygın yolsuzluk ve hukuki işlevsellik ile zayıflatılan hükümetler giderek artan biçimde güvenlik garantisi temin edemez duruma geliyor ve bu da haber medyasını daha fazla tehlikeye atan bir sorumluluk yoksunluğu yaratıyor” diye konuştu.

http://www.lapress.org/articles.asp?item=1&art=5806 adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Latin Amerika’da 2008’de 41 gazeteci öldürüldü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi