Content feed Comments Feed


Greenpeace, ABD altın madenciliği şirketi Newmont’a çevresel ve toplumsal ihlalleri nedeniyle “anti-ödül” verdi. Greenpeace’in İsviçre kolu ve bir İsviçre demokratik kitle örgütü olan Berne Deklarasyonu, aynı zamanda dünyanın en büyük maden üreticisi olan ABD’li Newmont’u, sorumsuzluğundan dolayı Küresel Ödül ve Halkın Ödülü olmak üzere iki adet Halk Gözü ödülüne layık gördü.

Colorado merkezli şirket, Davos Dünya ekonomik Forumu’na denk gelecek şekilde ödüllendirildi. Greenpeace, ödül için Newmont’un seçildiğini çünkü şirketin, bölgedeki çiftçilerin su ve toprak kirlenmesinden dolayı geçim kaynaklarını yitirdiği Gana’daki 1915 hektarlık madenindeki çevresel ve toplumsal hasarı reddettiğini belirtti. Ancak şirket Peru’da, Bolivya’da ve Meksika’da da faaliyet gösteriyor ve Peru’nun kuzeyindeki Cajamarca eyaletinde bulunan kıtanın en büyük altın madenlerinden Yanacocha madeninde 1993 yılından bu yana süren faaliyetlerinden dolayı da sürekli eleştiriliyor.

Yanacocha’daki faaliyetler, çevredeki topluluklarla kötü ilişkilerin yanı sıra ciddi çevresel ve insan sağlığına yönelik yıkımlarla suçlanıyor. 2004 yılında bölge sakinlerinin protestoları şirketi Cerro Quilish denilen su zengini tepede planladığı araştırma faaliyetlerinden vazgeçirmişti. Dört yıl önce bir şirket kamyonunun Choropampa köyüne cıva dökmesi halk arasında ciddi sağlık problemlerine neden olmuştu.

Newmont ile birlikte Kanada’dan Barrick Gold ve İngiltere merkezli Anglo American şirketleri, İsviçreli danışmanlık şirketi Covalence SA’nın 2008 raporuna göre en kötü çevresel ve toplumsal şöhrete sahip şirketler listesinin tepesinde.

Anglo American, Kolombiya’da Avustralya’dan BHT Billliton ve İsviçre’den Xstrata şirketleri ile ortak çalışıyor ve Tabaco isimli Afro-Kolombiyalı köyünü, halkın topraklarını devralmak amacıyla yok etmekle suçlandığı El Cerrejón kömür madeninde faaliyet gösteriyor. Söz konusu maden bunun yanı sıra köyden geçen nehri kirletmek ve köy halkının sağlığını bozmakla da suçlanıyor.

Greenpeace ayrıca iki Kolombiyalı sendika liderini, Maden Sanayi İşçileri Sendikası Başkanı Jairo Quiroz Delgado ile sendikanın Puerto Bolivar Şubesi Başkanı Freddy Lozano’yu da Halk Gözü Olumlu Ödülü ile ödüllendirdi. Sendika liderlerine ödül, El Cerrejón madenindeki 10 bin işçinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini şirkete kabul ettiren mücadeleleri, yine bölgede, özellikle de Tabaco’da meydana gelen toplumsal zararın giderilmesi için şirketin bölge halkına ödeme yapması için sürdürdükleri mücadele ve bölgedeki sosyal projeleri nedeniyle verildi.



http://lapress.org/articles.asp?item=1&art=5798 adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Greenpeace’den Newmont’a ödül (!)

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi