Content feed Comments Feed

ABD’deki ve yurtdışındaki çok sayıda insan Başkan Obama’nın, Amerika’nın yasadışı savaşlarını sona erdireceğini, ABD’nin İsrail’in Lübnan ve Filistin’deki katliamlarına desteğini durduracağını, hileli finansal araçları ekonomiyi tahrip eden ve tüm dünyada insanlara büyük acılar yükleyen şarlatan “banksterleri” (gangster + bankacı) ödüllendirmek yerine cezalandıracağını umuyor. Eğer Obama’nın atamaları birer belirtiyse, tüm bu umutlu insanlar hayal kırıklığına uğrayacak.

Obama, Maliye Bakanı olarak Bush’un Maliye Bakanı Hank Paulson’a, emeklilik, iş ve sağlık hizmetleri içeriğini mahveden banksterlere hediye olarak vergi mükelleflerine karşı 700 milyar dolarlık hilenin mimarı olarak yardım eden Timothy Geithner’i seçti.

Bu banksterler ve onlara olanak veren umursamaz federal düzenleyiciler hapse atılabilirdi, yüz milyarlarca dolar ellerine uzatılmazdı.

Obama’nın Ulusal Ekonomik Konsey’i aynen iç karartıcı. Clinton’ın Maliye Bakanı, Larry Summers bunun başkanı. Summers, geçtiğimiz günlerde bir finansal krizin vurmak üzere olduğuna dair ipuçlarına sahip olmadığını ifade etti. Obama neden hiçbir ipucu olmayan bir kişiyi sorumlu atadı?

Summers’ın iş arkadaşları da aynı şekilde kötü. Obama, Amerikan işlerinin ülke dışında yaptırılmasının Amerikalılar için ir kazan-kazan oyunu olduğunu iddia eden şarlatan çalışmaların önde gelen yaratıcısı Diana Farrell’ı Ulusal Ekonomik Konsey Başkan Yardımcısı olarak atadı. Farrell, Amerikan şirketlerinin işletmelerini ülke dışına taşımalarına yardım eden McKinsey & Company şirketine bağlı. Ekonomist Ron Hira kitabı Outsorcing America’da (Taşeronlaştıran Amerika), Farrell’in McKinsey şöhretini en küçük parçalara yırttı.

Neden krizi tahmin eden Ron Hira ve Nouriel Roubina’yı Ulusal Ekonomik Konsey’e atamadı?

Hayal kırıklığına uğratan olay şu ki ekonomi ve dış politikada krizle yüz yüze kalındığında bile Amerikan politik sistemi bir liderlik üretmekte kabiliyetsiz. İşte hayatımızdaki en kötü ekonomik krizdeyiz, belki de tarihimizdeki, Afganistan’daki savaşı yükseltirken Pakistan ve Afganistan ile savaşın eşiğindeyiz ve elde ettiğimiz şey hükümetin desteklediği, bizi bu krize sokan feci insanlar.

Amerikan liderliğinin devri geçti. Amerika’nın düzenbaz finansal sistemi dünyayı ekonomik krize soktu. Amerika’nın saldırganlık savaşları Dick Cheney ile ortak olan askeri sanayiyi güçlendirme amacından başka bir şeye hizmet etmeyen şeyler olarak görülüyor. Dünya liderliği başka yerde arıyor.

Vladimir Putin, açılış konuşmasının etkinliğin en zeki konuşması olduğu Davos’ta bu role oynadı. Putin, Dünya ekonomik Forumu’nda şunu hatırlattı: “Tam bir yıl önce, bu kürsüden konuşan Amerikan delegeleri, ABD ekonomisinin köklü istikrarının ve bulutsuz görünümünün üzerinde durdular. Bugün, Wall Street’in gururu yatırım bankaları, neredeyse mevcudiyetlerini sona erdirdiler. Sadece 12 ayda, son 25 yıldaki kârlarını aşan zararı hesaplarına geçirdiler.”

Putin, ABD doları ve Amerikan finansal hegemonyası üzerine kurulmuş mevcut finansal sistemin başarısız olduğu konusundaki görüşünü ortaya koydu. Putin, Obama’nın yaptığı gibi “umutsuz alacakların” tepesinde daha fazla alacak yaratmanın krizi sürdüreceğini söylediğinde ekonomik anlayışının Obama’nın ekibinden üstün olduğunu gösterdi.

Putin, Amerika’nın başarısız ekonomik önderliğine başka bir darbe olarak, sanal paranın, yanlış finansal bildirimlerin ve güvenilmez kredi ratinglerinin kökünü kazıma zamanı olduğunu söyledi. Putin, “köhnemiş tek kutuplu dünya anlayışının yerine koymak için” yeni bir para sistemi önerdi. Emniyetli bir dünyanın güvenmeyi gerektiren bir işbirliğini gerektirdiğini söyleyen Putin, Amerikalıların kendilerinin güvenilemez olduklarını kanıtladıklarını açıkladı.

Bu güçlü bir mesajdı ve çok fazla alkış aldı.

Paul Craig Roberts: The Wall Street Journal yardımcı editöri ve köşe yazarı, Business Week köşe yazarı, Scripps Howard gazetesi köşe yazarı.

http://counterpunch.org/roberts02022009.html adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Responses to Paul Craig Roberts: Amerikan liderliğinin ölümü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi