Dünya çapındaki besin ihtiyacının önümüzdeki 40 yıl içinde düzenli olarak büyümesi bekleniyor, fakat acil önlem alınmazsa “çevresel bozulma” ile birlikte 2050 yılında dünyadaki besin üretiminin yüzde 25’i kaybedilmiş olabilecek.
Bu mesaj, Kenya’nın Nairobi kentinde iklim değişikliği ve diğer çevresel sorunları görüşmek üzere 140 ülkenin çevre bakanlarının bir araya gelmesiyle düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İdari Konseyi toplantısının ardından yayınlanan belgeden alındı.
“Çevresel Besin Krizi: Gelecekteki Besin Krizini Önlemede Çevrenin Rolü” başlıklı belge, 2050 yılında dünya üzerinde yaşayacak olan tahminen 2.7 milyar fazladan insanın ihtiyaçlarını karşılamak için besin üretimini arttırma çağrısı yapıyor. Belgede ayrıca, artan besin fiyatlarının insanların gelirlerinin yüzde 70-80’ini besine harcamasına neden olduğu da vurgulandı.
UNEP toplantısına ev sahipliği yapan Kenya’da, ciddi besin krizi girdabının içine çekilmiş durumda ve ülkede 10 milyondan fazla insan düşük yağışlar ve yüksek gübre fiyatları nedeniyle açlıkla yüz yüze durumda. Ülkede temel besin kaynağı olan mısır ununun kilogram fiyatı bugünlerde günde 80 cent (ABD centi) civarına yükselmiş durumda. Bu fiyat, nüfusunun yarısı günde 1 doların altında parayla yaşayan bir ülke için çok fazla. Bir yıl önce, mısır unu fiyatı 30 cent düzeyine denk geliyordu.
Benzer şekilde Kamerun’da da vücut bulan abartılı fiyat artışları Şubat 2008’de ülkede karışıklığa neden olmuş, sokakları dolduran protestocular besin fiyatlarında büyük indirimler talep etmişti. Protestolar, bu Orta Afrika ülkesinde son 15 yılda meydana gelen en büyük olaylardı.
Afrika’daki besin üretiminin düşüşünde, diğer faktörlerin yanında hükümetlerin çiftçilere yönelik sübvansiyonlarını kesmesi ya da azaltması da büyük pay sahibi. Yüksek fiyatlar nedeniyle gübre ve tohum alamayan çiftçilerin yaptıkları üretimler, gerekli gübrenin kullanılmaması nedeniyle yeterince verimli olmuyor ve çiftçiler bu nedenle sübvansiyonların arttırılmasını talep ediyor. Ancak diğer birçok ülkede olduğu gibi Kenya ve benzer Afrika ülkelerinde uluslararası ticaret görüşmelerinde buna şiddetle karşı çıkılıyor.
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=45811 adresinde yer alan haberden yararlanılarak hazırlanmıştır.
0 Responses to 2050’de açlık görünüyor