Content feed Comments Feed

11 Şubat 2009 tarihinde öğrencilerin çeşitli taleplerinin karşılanması amacıyla işgal ettikleri İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nde işgal eylemi öğrencilerin kazanımlarıyla sona erdi. Üniversitenin konferans salonunu işgal eden öğrencilerin talepleri arasında Gazzeli 5 öğrencinin üniversitede öğrenim görmesinin önünün açılması da yer alıyordu. Öğrencilerin işgalin sona erdirilmesi karşılığında kabul edilen talepleri şu şekilde:

- Eden Springs şişe sularının gelecek akademik yılın (2009-2010) başlangıcından itibaren kampüste satışının tamamen sona ermesi.

- Üniversitenin etik olmayan yatırımları / atamaları konusundaki sorunlarımızı doğrudan Üniversite Oturumu’na götürme fırsatı.

- Gazzeli 5 öğrenciye Edinburgh Üniversitesi’nde öğrenim görmeleri için burs, düşürülmüş barınma ücretleri, seyahat ödenekleri ve vize desteği.

- Üniversite yönetimi, öğrenci kitlesi ve bir demokratik kitle örgütü arasında Gazze’ye gönderilmek üzere çeşitli malzemeler toplamak ve bunun uygulanması için gereken paranın toplanması doğrultusunda işbirliği.

- Filistin-İsrail çatışmasına dair çeşitli konularda üniversite personellerini ve konuk konuşmacıları kapsayan konferans ve tartışma dizisi. (İlk katılımcılar muhtemelen Ilan Pappe ve Noam Chomsky olacak)

Öğrenciler, işgaldeki kazanımın “İsrail devletinin ve ordusunun Filistin’deki işgali ve zulmünde üniversitenin işlevini sona erdirme hareketinin başlangıcı olduğunu” hissettiklerini belirterek üniversite araştırmalarında silah ve savunma şirketlerinin aktif rolüne dikkat çektiler. İşgalin, taleplerinin karşılanması için basit bir taktik ya da pazarlık kozu olarak anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan öğrenciler, kontrol altında tuttukları alanda kolektif karar almanın hiyerarşik olmayan bir yolunu gösterdiklerini ifade ettiler.

İşgal süresince kendilerine destek olan birey ve gruplara teşekkür eden öğrenciler açıklamalarının sonunda, “Son olarak, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilere, onlar özgür ve bağımsız oluncaya dek yanlarında dayanışma içinde mücadele edeceğimize dair söz vermek istiyoruz” dediler.

İşgale dair diğer haberleri http://edinburghunioccupation.wordpress.com/ adresinden takip edebilirsiniz.

http://pulsemedia.org/2009/02/16/edinburgh-university-student-occupation-wins-demands/#more-7713 adresinde yer alan haberden özetlenerek çevrilmiş ve haberleştirilmiştir.

0 Responses to Edinburgh Üniversitesi’nde “işgal zaferi”

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi