Content feed Comments Feed

Yazar-tarihçi Mike Davis, New Left Review dergisi için kaleme aldığı kısa yazıda, ABD halkı adına 2020 yılında kaçırılan mücadele ve dönüşüm fırsatlarını hatırlatarak 2021 yılında neler yapılması gerektiğine işaret etti.



Birileri bana yazarak 2021 için beklentilerimin neler olduğunu sordu. İlk olarak, beklentiler ve olanaklardan bahsetmeden önce yüz binlerce sıradan insanın ölümüne ve on milyonlarcasının ekonomik anlamda yıkımına sebep olan politikalara karşı ülke çapında etkili bir protesto hareketi inşa etmeyi başaramamamızın yarattığı kolektif utancı kabullenmemiz gerekir şeklinde yanıtladım. Etkileri tabii ki beyaz olmayan ve düşük gelirli iş gücü topluluklarında büyüdü (burada, Kaliforniya’da ölenlerin üçte ikisi İspanyolca soy isimler taşıyor). Azınlıklara mensup yaşlı yurttaşların, New York Times’ın dün dikkat çektiği huzurevlerindeki 110 bin ölümün büyük kısmını oluşturduğu tahmin ediliyor: yaygın hesaplamaya göre Hiroşima’da atom bombasıyla öldürülenler ile sayısal olarak denk bir katliam.

Mart sonlarından itibaren, böyle bir hareket için ivme sıradan insanların yüzlerce protestosuyla ve Hemşireler Sendikası’nın ulusal düzeydeki sesinin yanında sağlık, gıda endüstrisi ve hizmet sektörü çalışanlarının iş eylemleriyle yaratıldı. Bazı alanlarda, göçmen ve tutuklu/hükümlü hakları eylemcileri, cezaevleri ve alıkoyma merkezlerindeki pandemi patlamasına dikkat çekmeye çalışırken Amerika Demokratik Sosyalistleri (DSA) ve Black Lives Matter grupları da destek eylemleri örgütlediler. Fakat ulusal koordinasyonda bir girişim ya da kapsayıcı bir olağanüstü durum koalisyonunun yaratılması doğrultusunda gerçek bir girişimde bulunulmadı. Ne de ülke çapında protestoların ve bir hareketin inşasını destekler doğrultuda haber yorumlayan tek bir ilerici yayın hatırlayabiliyorum.

Liderliğin, Sanders’tan ve onun “Our Revolution/Devrimimiz” hareketinden gelmesi beklenebilirdi, ancak Bernie işçileri alkışlayıp kongreye ilerici tasarılar sunarken, cenahı tüm dikkatini neredeyse tamamen Kasım ayındaki oylamaya vermişti. Aslında, kampanyasının başlıca dayanaklarından biri olan şeyden feragat etti: protestonun, seçmenleri harekete geçirme konusundaki tamamlayıcı rolü. Ulusal sendikaların tepkisi de aynı derecede seçime dayalı ve birçok sendika yönünden sönüktü. BLM hareketi, maskeli ve mesafeli protestoların güvenli bir şekilde sokağa dönebileceğini tekrar tekrar gösterirken özgürlükçüler ve çok fazla sayıdaki ilerici sığınaklarında ve zarar görmez biçimde durdular.

Sonuç olarak, Trump’ın neo-faşist çeteleri –suç teşkil eden aktif enfeksiyon taşıyıcıları- pandemiye ve belki de daha kesin olarak Cumhuriyetçi Parti politikalarının dayattığı ekonomik zarara sahip çıktılar. Kendi adına, yavaş beyinli ve mekanik Biden kampanyası, sağlık ve istihdamın öncelikler olarak karşı denge unsuru olmasına geçit vererek Trump’a milyonlarca oy hediye etti. Demokratlar, mevcut olan en bariz popülist düğmeye de basmadı: servetin Bezos ve çok zenginler sınıfına doğru uçsuz bucaksız yukarı aktarımı.

Ülke çapında bir protesto hareketi, BLM için ikinci bir cephe açar ve seçim dinamiklerini değiştirecekti. 2021’de dayanak için öncelikler olması gereken belirli sendika ve toplum örgütleme kampanyalarını öne çıkaracaktı. Medicare for All-Herkes İçin Devlet Sağlık Sigortası talebini gündemin en üstünde tutacak ve Biden yönetimi içindeki ilerici seslerin bugünkü marjinalleştirilmelerini önleyecekti.

Sol, fikirlerine olan devasa rağbete ve dinamik BLM örneğine rağmen, ulusal bir güç olarak bihaber ve örgütsüz kaldığımız gerçeğiyle yüzleşmelidir. Seçimlerde hayır aramaya son vermemiz ve kendi kendimizi bir araya getirmemiz gerekiyor. BLM hareketine olan bağlılığımızı tazeleyelim ve yaşam ve adalet için çoklu meselelere eğilen ulusal koalisyonu inşa etmek için harıl harıl çalışalım.

 

https://newleftreview.org/sidecar/posts/hopes-for-2021 adresinde yayımlanan metinden çevrilmiştir.

Çeviri: Gerçeğin Günlüğü

Gerçeğin Günlüğü’nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya, Twitter üzerinden takip etmek için burayablogun Telegram Kanalını takip etmek için ise bu bağlantıya tıklayınız.

 

 

0 Responses to Mike Davis: 2021 için beklentiler mi?

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi