Content feed Comments Feed

İran Tudeh Partisi (İran Kitlelerinin Partisi) Merkez Komitesi, İran-ABD gerilimine ve İran’ın ABD üslerine yönelik füze saldırılarına dair 8 Ocak 2020 tarihinde yazılı bir açıklama yaparak, iki ülke egemenlerinin arttırdığı gerilim karşısında savaşı önleme çabasının büyük önem taşıdığını belirtti.


Değerli yurttaşlar,

Teokratik Velayet-i Fakih rejimi, Kasım Süleymani ve beraberindekilere yönelik suikastı takiben yaratılan krizi büyütmek yolunda, ABD’nin Irak’taki iki üssüne yönelik füze saldırılarıyla İran’ı yıkıcı bir savaşa sürükleme potansiyeli taşıyan tehlikeli bir adım attı. ABD’nin sağcı ve ırkçı başkanı Donald Trump, İran rejiminin, Süleymani suikastı ile bağlantılı olarak gerçekleştireceği bir misilleme eylemine karşı orantısız bir askeri yanıt konusunda kaba biçimde uyarmış ve ABD’nin, aralarında kültürel alanların da bulunduğu İran’daki 52 stratejik hedefe ciddi biçimde saldırmaya hazır olduğu tehdidinde bulunmuştu. İslam Devleti’nin balistik füzelerle yanıtı ve bu saldırıların İran sınırları içinden yapıldığını açıklaması, rejimin bu son talihsizliğine tehlikeli boyutlar kattı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in aldığı pozisyon ve Ali Hamaney’in bugünkü (8 Ocak 2020; ç.n.) konuşmasının derinlemesine incelendiğinde bunlar, rejimin, ABD’nin bu füze saldırılarına yanıt vermeyeceği, böylece bunu takiben ABD ile müzakere yolunu açacağı konusunda –bütün ABD’den “sert intikam” alınacağı ve “sert tokatlanacağı” tehditlerinin ardından- kumar oynadığı izlenimini yaratıyor. Hamaney konuşmasında, “Önemli bir olay gerçekleşti. Misilleme konusu başka bir şey. Şimdi tokatlandılar. Bu başka bir konu. Bunun gibi askeri eylemler bu meselede yeterli değildir. ABD’nin bölgedeki zararlı varlığı sona erdirilmeli” dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin resmi Facebook sayfasında bugün yayımlanan bir mesajda, Tahran’ın Bağdat’ı füze saldırısına dair önden bilgilendirdiği belirtildi. Sözcüsünün imzasını taşıyan mesajda, Irak hükümetinin, İran İslam Cumhuriyeti’nden “Kasım Süleymani suikastına yanıtın” başladığı ya da başlayacağına dair resmi bir sözlü mesaj aldığı ifade edildi. Bu mesaj aynı zamanda, ABD güçlerinin pozisyonlarına yönelik saldırının “sınırlı olacağını” da belirtiyordu.

İran’ın füze saldırısına dair askeri uzmanların değerlendirmelerine –ABD kanalı CNN’de yayınlanan- dayanılarak, “İran’ın füze saldırısının amacı ABD güçlerine saldırmak idiyse, bu saldırı akılcı görünmüyor, ancak amaç Hamaney’in, Kasım Süleymani’yi öldürmesinden dolayı ABD’nin cezalandırılması şeklindeki emrini yerine getirmek idiyse bu çok mantıklı görünüyor” vurgusu yapıldı. CNN web sayfasından alıntı yapan ILNA’ya (İran yarı resmi haber ajansı; ç.n.) göre ABD’li bir askeri yetkili, İslam Cumhuriyeti’nin füze saldırısından önce güçlerinin uyarı aldığını söylemişti. ABD’li yetkili, saldırı tehdidi alarmını başlatmak için uyarı aldığını ve böylece sığınaklara gidebildiklerini belirtiyordu.

Sevgili İranlılar,

Kasım Süleymani suikastının ardından partimizin yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin terörist eylemini kınamakla birlikte, bölgede bir krizin yükselmesini ve gerginliğin tehlikeli askeri çatışmalara doğru ilerlemesini önlemek yolunda her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtmiştik. Aynı zamanda Orta Doğu’da savaş ve askeri çatışmaların sadece bölgedeki ve dünyadaki en gerici ve halk düşmanı güçlerin çıkarına, ülkemizin ve emekçilerin çıkarlarına karşı olacağını vurgulamıştık.

Tarihsel deneyim, dünyadaki birçok yıkıcı çatışmanın bu türden düşüncesiz ve provokatif politikalar nedeniyle başladığını ortaya koyuyor. Yurdumuz ve bölgemiz için en büyük tehdit, ne İslam Cumhuriyeti liderliğinin ne de ABD başkanının, nihai analizlerini yaparken kendi halklarının yanı sıra bölge halklarının çıkarlarını düşünmeleridir.

İran Tudeh Partisi, İran’ın, bölgenin ve dünyanın tüm ilerici, özgürlük ve barış sevdalısı güçlerine bir kez daha, bölgede gerilimin yükselmesini ve tehlikeli askeri çatışmaları önlemek için her türlü çabayı göstermeye çağırıyor.

“Sınırlı askeri çatışmalar” sadece gerilimin azaltılması konusunda başarısızlıkla kalmayacak, aynı zamanda şüphesiz yurdumuz ve bölge için kesinlikle felaket olacak yıkıcı askeri çatışmalara da zemin hazırlayacak. ABD’nin Irak’a yönelik iki askeri saldırısı ve ülke halkının son 20 yıldır yaşadığı trajedi, yurdumuzu bugün neyin bekliyor olabileceğinin açık göstergesidir. Bir kez daha, İran’ın ve ABD’nin gerici ve halk düşmanı rejimlerinin Orta Doğu’yu bir başka savaşın kriziyle ateş ve kana sürüklemelerine izin vermememiz gerektiğini vurguluyoruz. Barışı koruma ve yıkıcı savaşın başlamasını engelleme çabası, İran emekçilerinin ve ulusunun çıkarlarını savunmak adına mevcut durumda acil ve azami önemdedir.

İran Tudeh Partisi Merkez Komitesi

8 Ocak 2020



https://www.tudehpartyiran.org/en/news/4670-statement-of-the-central-committee-of-the-tudeh-party-of-iran-let-s-put-all-our-efforts-together-to-defend-peace-and-to-prevent-another-devastating-war adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

Çeviri: Gerçeğin Günlüğü

Gerçeğin Günlüğü’nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya, Twitter üzerinden takip etmek için ise buraya tıklayınız

0 Responses to TUDEH: Barışı savunmak için çabalayalım

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi