Content feed Comments Feed

Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden dört örgütten üçü bir araya gelerek yeniden IRA’yı (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) oluşturdu. Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir deklarasyonla ilan edilen Cumhuriyetçilere yakın kaynaklar, “Yeni IRA”nın, bünyesinde Geçici IRA, Gerçek IRA ve Derry kenti merkezli Uyuşturucuya Karşı Cumhuriyetçi Eylem üyelerinin yer aldığı birkaç yüz silahlı kişiyi barındırdığını belirtiyor. Bir diğer Cumhuriyetçi yapı olan Devamlılık IRA ise yeni oluşumun dışında kaldı.

Yeni IRA’nın “Silahlı Konsey”i imzasıyla geçtiğimiz hafta yapılan açıklama şu şekilde:

“Kapsamlı istişarelerin ardından, İngiliz devletinin silahlı kuvvetlerine karşı silahlı eylemlere katılmış İrlanda cumhuriyetçileri ve birtakım örgütler, birleşik bir yapı içinde, tek bir önderlik altında, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) tüzüğüne bağlı olarak bir araya gelmiştir.

IRA önderliği, 1916 Bildirgesi’nde kutsal kabul edilen ideal ve prensiplerin tamamen gerçekleştirilmesine bağlı kalmaya devam etmektedir.

Son yıllarda özgür ve bağımsız İrlanda’nın inşası, İrlanda milliyetçiliği önderliği arasındaki başarısızlık ve cumhuriyetçilik içindeki çatlaklar nedeniyle gerilemeye uğramıştır. Yurdumuzdaki çatışmanın temel sebebi, ulusumuzun vazgeçilemez hakkı olan kendi kaderini tayinin tahrip olması ve bundan daha bahsedilmemiş olmasıdır. Bunu yerine İrlanda halkı sahte bir barışa satılmış ve bu, Stormont’taki sahte bir parlamento tarafından incelenmeden onaylanmıştır.

Bunu onaylamayan cumhuriyetçiler, İngiliz devlet güçlerinin tacizine, tutuklamasına ve şiddetine maruz kalmaktadır; diğerleri ise bir İngiliz derebeyliği doğrultusunda enterne edilmektedir. Provokasyon ve çatılmayı seçen IRA değil İngiltere’dir.

IRA’nın silahlı mücadele vekâleti İngiltere’nin, İrlanda halkının ulusal kendi kaderini tayin ve bağımsızlık gibi temel haklarını inkârından kaynaklanmaktadır –İngiltere, İrlanda’da ulusal ve demokratik hakların inkârında ısrar ettikçe IRA bu hakların olduğunu göstermeye devam edecektir.

İrlandalıların özgürlüğü arayışında silahlı mücadelenin gerekliliğinin önüne ancak, ülkemizdeki İngiliz askeri varlığının ortadan kalkması, silahlı milislerinin dağıtılması ve ülkemizdeki İngiliz siyasi müdahalesinin ortadan kaldırılması sürecini detaylandıran uluslararası gözleme tâbi bir takvimle geçilebilir.”


Çeşitli kaynaklardan derlenerek çevrilmiştir.

1 Response to Kuzey İrlanda’da cumhuriyetçiler “Yeni IRA” çatısı altında bir araya geldi

  1. İrlanda ile bizim devlet kurma yöntemlerimiz bir değil

     

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi