Content feed Comments Feed

Mini "Dökme Kurşun" operasyonu

2 Haziran 2010 Çarşamba



Gideon Levy

"Mini İsrail"de, her şeyin bulunduğu, ama daha küçük olduğu parktaki gibi, İsrail dün mini "Dökme Kurşun" operasyonuna girişti. Daha büyüğü, kaybedilmiş önceli gibi bunda da aynı şeyler vardı: olayları onların başlattığına dair her zamanki klasik yalan iddia - ve açık denizdeki, İsrail karasuları dışındaki bir gemiye helikopterlerden komandoların indirilmediği. Ortada ilk şiddet eyleminin askerlerden gelmediğine, Mavi Marmara'da başkaldıran eylemcilerden geldiğine, Gazze'deki ablukanın yasal olduğuna, Gazze kıyılarına giden filonun yasalara karşı olduğuna dair iddia var - Tanrı bilir hangi yasa.

Tekrar nefs-i müdafaa iddiasına, "bizi linç ettiler" iddiasına ve tüm ölümlerin onların tarafında olmasına dönelim. Bir kez daha şiddetin, orantısız ve öldürücü güç kullanılması sahnede ve bir kez daha siviller vurularak öldürüldü.

Bu eylem aynı zamanda, açıklanacak bir şeyler varmış gibi "halkla ilişkiler"e yönelik içler acısı odaklanmayı öne çıkardı ve yine hastalıklı soru soruldu: Askerler neden daha fazla güç kullanmadı?

İsrail tekrar önceden bir kez dahi dikkate alınmamış ağır bir diplomatik bedel ödeyecek. Tekrar İsrail propaganda mekanizması sadece beyni yıkanmış İsraillileri kandırmayı başarmıştır ve bir kez daha kimse şu soruyu sormuyor: Bu ne içindi? Askerlerimiz neden bu boru ve bilye kapanına atıldı? Biz bundan ne elde ettik?

Kurşun Döküm, dünyanın bize karşı tutumunda bir dönüm noktasıydıysa, bu operasyon da görünüşe göre devam eden dizinin ikinci korku filmi. İSrail dün, ilk filmden hiçbir şey öğrenmediğini ispatladı.

Dünkü fiyasko önlenebilirdi ve önlenmeliydi. Filonun geçmesine izin verilmeliydi ve abluka sona erdirilmeliydi.

Bu, uzun bir süre önce olmalıydı. 4 yıl içerisinde Hamas zayıflamadı ve Gilad Şalit serbest bırakılmadı. Kazanıma dair en ufak bir belirti dahi yok.

Pek bunun yerine elimizde ne var? Hızla tamamen yalıtılmış hale gelen bir ülke. Bu, entelektüelleri geri çeviren, barış eylemcilerine ateş açan, Gazze'yi imha eden ve şimdi kendisini bir uluslararası ablukada bulan bir yer. Dün bir kez daha ve ilk kez olmayan biçimde İsrail'in giderek artan biçimde ana gemi ile köprülerini attığı ve dünya ile -eylemlerini kabul etmeyen ve güdülerini anlamayan dünyayla- ilişkisini yitirdiği görüldü.

Dün gezegenimiz üzerinde askere alınan korosu haricinde ölümcül ele geçirme hakkında iyi bir kelime edebilecek tek bir insan, tek bir gazeteci ya da analist yoktu.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin de kötü görüntüsü bir kez daha açığa çıktı. Büyü çoktan buharlaştı, bir zamanlar dünyanın en iyi ordusu olan dünyanın en ahlaklı ordusu yine başarısız oldu. Dokunduğu neredeyse her şeyin İsrail'e zarar verdiği intibası çok daha kuvvetlendi.

http://www.haaretz.com/print-edition/news/operation-mini-cast-lead-1.293417 adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Responses to Mini "Dökme Kurşun" operasyonu

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi