Gözyaşları içinde konuşarak tedirgin ve gerçekten tam bir şokta olduklarını ifade eden Nancy Anderson, “Bize göre barışçı eylemcilere ateş etmek dehşet verici. İsrail devletinin oğlumuza ateş edilmesinin tüm sorumluluğunu alenen almasını istiyoruz” diye konuştu. Basın toplantısında konuşan ailenin avukatı Michael Sfard, Anderson ailesinin şimdiye kadar İsrail hükümeti ya da ordusundan hiçbir temsilciyle bağlantıya geçemediğini ve bu durumun utanç verici olduğunu belirtti.
Toplantıda ilk olarak tanınmış bir İsrailli eylemci ve Tristan’ın uzun süredir arkadaşı olan Jonathan Pollack konuştu. Pollack, gazetecilere verdiği bilgide Tristan’ın durumunun geçtiğimiz hafta sonu kötüleştiğini ve yapılan acil ameliyatın ardından tıbbi olarak suni komada olduğunu ifade etti. Tristan’ın vurulmasının hemen ardından beyninin sağ ön lobundan iki beyin ameliyatı geçirdiğini ve kırılan kemik parçalarının çıkarıldığını söyleyen Pollack, “Umut ve umutsuzluk arasında asılı durumdayız. Tristan, bütün yaşamında adalet için savaştığı gibi şimdi yaşamı için savaşıyor” şeklinde konuştu.
İsrail polisi Tristan’a yeni, yüksek hızlı ve 400 metre menzilli bir gaz bombası ile ateş etmişti. Michael Pollack, Tristan’ın 60 metreden vurulduğunu söyleyerek, “Bunu göz önünde bulundurarak atılan merminin ona ne yaptığını düşünün. Aslında biz düşünmek zorunda değiliz, biliyoruz” dedi. Tristan’ın babası Michael Anderson da kuşkularını dile getirerek, “Başından vurulmasıyla tam anlamıyla dehşete düştük. Bunun (gaz bombası) bir kavis çizerek atılması gerekirdi ama onlar üstüne ateş etmişler” diye konuştu.
Anderson ailesini temsilen dün batı Şeria’daki İsrail sınır polisi aleyhine resmi şikayette bulunan avukat Sfard, Tristan’ın vurulması konusunda özenli ve bağımsız bir soruşturmanın acilen başlatılmasını talep etti. İsrail’in bir “dokunulmazlık medeniyeti” olduğunu belirten Sfard, “Soruşturmanın, bir soruşturmanın olması gerektiği gibi gerçekleşmesi için bunun bir aklama olmadığından emin olmalıyız” dedi.
Sfard’a göre, 2000 yılından bu yana İsrail askeri sistemi içinde başlatılan soruşturmaların yüzde 90-92’si hiçbir sonuç vermedi. 2000 yılından bu yana yaralama veya öldürmelerden dolayı İsrail askerlerine karşı sadece 110-120 dava açılırken bunlardan sadece dört tanesi suçlama ile sona erdi. Bu suçlamalardan sadece bir tanesi adam öldürmeye dairdi ve bu suçlama da 2003 yılında bir İsrail askeri tarafından başından vurularak öldürülen Tom Hurndall olayıyla ilgiliydi.
Anderson ailesi Tel Aviv’de bulunan ABD Büyükelçiliği günlük sorunlarda yardımcı olduğunu, fakat İsrail’e yönelik adalet sağlanması doğrultusundaki baskının henüz gerçekleşmediğini belirterek, “Bu konuyu onlarla birlikte (ABD’li yetkililerle) gündeme taşımak istiyoruz ancak şu anda oğlumuza odaklanmış durumdayız” dedi.
Tristan’ın vurulduğu anın videosu için: http://palsolidarity.org/2009/03/5324
http://www.alternativenews.org/content/view/1649/381/ adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.
Olayın geçmişine dair haber için: http://gercegingunlugu.blogspot.com/2009/03/abd-vatandas-filistinde-agr-yaraland.html
0 Responses to Tristan’ın ailesi adalet istiyor