Aktivistlerin “sermaye yanlısı bir etkinlik” olarak adlandırdığı Dünya Su Forumu’nda Latin Amerika ülkeleri suyun temel bir insan hakkı olarak tanınmasını ısrarla istediler, ancak başarısız oldular.
Temel bir insan hakkı olarak kabul edilmesi suyun onu “vazgeçilmez bir hak” olarak tanımlayan ve ülkelerin çoğunu bu hakkı tüm halkları için garanti altına almaya zorlayan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından halihazırda kabul edilen diğer temel haklarla eşitlenmesi anlamına gelecek.
Bolivya, Şili, Küba, Ekvador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Uruguay ve Venezüella İstanbul’daki Dünya Su Forumu’nun sonuç deklarasyonunu imzalamayı reddetti, bunun yerine suya erişimin temel insan hakkı olduğunu kabul eden alternatif deklarasyonu imzaladı.
New York merkezli radyo programı “Democracy Now”a konuşan BM Genel Kurulu’nun su konusundaki baş danışmanı Maude Barlow, “Dünya Su Forumu dünyada büyüyen su krizini ele alan yeni yolların iflasıdır, çünkü çalışmayan ve çarpıcı biçimde başarısız olan bir ideolojiye bağlılıklarını sürdürmekteler” dedi.
Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’na göre bölgedeki 580 milyon kişiden 46 milyonu içme suyu erişiminden yoksun ve 121 milyonunun da su tesisatı yok.
Forumun sona erdiği 22 Mart’ta, yani Dünya Su Günü’nde 100’den fazla ülke tarafından imzalanan sonuç deklarasyonu suyu “temel insan ihtiyacı” olarak adlandırdı ancak yasal içeriğinden dolayı işi “temel insan hakkı” olarak adlandırmaya vardırmadı. Metin, su idaresinin geliştirilmesi ve su kaynaklarının kirletilmesi çağrısında bulundu.
Bolivya Çevre Bakanı René Orellana bir basın toplantısında bu deklarasyonun “yerli halkları, ortak su haklarını, su yönetiminde bölgesel ve kamusal sistemleri reddettiğini, hepsinden önemlisi metne değişiklikler ekleyecek hiçbir politikacının orada bulunmadığını” söyledi.
Gelecekte daha büyük katılımlı, sosyal içerikli ve demokratik değerlere sahip tartışmalar çağrısı yapan alternatif deklarasyonu 25 ülke imzaladı.
http://lapress.org/articles.asp?item=1&art=5824 adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.
0 Responses to İnsan hakkı mı, temel ihtiyaç mı?