Content feed Comments Feed

Peru’da polis, hükümetin topraklarını yabancı yatırıma açmasına karşı haklarını isteyen yerli halkın üzerine ateş açtı.

Huambisa yerlilerinin aktivistlerinden Nélida Calvo Nantip bugün Lima’da yabancı gazetecilerin bulunduğu bir basın toplantısı sırasında aldığı telefonun ardından “Kardeşimi öldürdüler! Kardeşimi öldürdüler!” diye bağırıyordu.

Calvo Nantip gazetecilere Alberto Pizango, Servando Puerta ve Marcial Mudarra y Rubén Binari gibi diğer Amazon yerli liderleriyle birlikte polisin bu sabah Amazonların kuzey bölgesinde en az 22 yerliyi öldürdüğünü söyledi. Peru Amazonları çanağındaki yerli grupları 9 Nisan’dan bu yana topraklarındaki petrol, gaz, kereste ve diğer kaynakları rasgele sömürülmesinin önünü açacaklarını söyledikleri ve ülkenin iç kesimlerindeki yabancı yatırımı teşvik eden başkanlık kararnamesinin iptali talebiyle protestolarını sürdürüyor.

Hükümet, Fernando Belaunde Terry Otoyolu’ndaki ablukayı kaldırmayı deneyen 7 polisin de çatışmalarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Devlet Başkanı Alan Garcia olaylardan Amazon yerlilerinin çatı örgütü olan Peru Amazonları Etnik Gruplar Arası Gelişme Birliği (AIDESEP) Başkanı Alberto Pizango’yu sorumlu tuttu. Pizango ise hükümetin yerli dostlarının öldürülmesine tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.

Peru Kuzey Amazonları Yerli Halkları Bölgesel Örgütü Başkanı Servando Puerta da yerli halkın, güvenlik güçlerinin üzerine ateş açamayacağını, çünkü ateşli silah taşımadıklarını, sadece okları ve yayları olduğunu belirtti. Puerta, “Sanki suçluymuşuz, sanki protesto edenlerin içinde kadın ve çocuklar yokmuş gibi silahlı kuvvetlere ait üç helikopter tepemizde uçarak gaz bombası attı ve yerli halkın üzerine doğrudan ateş etti” dedi. Pizango, ölenler arasında yer alan Santiago Manuin’in Kuzey Peru’da bulunan Bagua Chica bölgesindeki yerel bir yerli komitesinin başkanı olduğunu söyledi. Kendi adına, Alan García Pérez hükümetini “soykırım uygulamaktan” sorumlu tuttuğunu ifade eden Pizango, “Hayatlarımızı, bağımsızlığımızı ve insanlık onurumuzu savunduğumuz için bizi öldürüyorlar. Binlerce yıldan bu yana Amazon Ormanları’ndayız ve Amazonları yok etmedik” şeklinde konuştu.

Awajun halkı lideri Marcial Mudarra ise yerli halkın “barışçıl” olduğunu ve böylesine bir şiddeti kışkırtmadığını, aksine haklarını savunduğunu dile getirerek, “Barışçıl protestolar gerçekleştirmemize rağmen hükümet kendi çıkarları için protestolara yasadışı muamelesi yapmaya başladı. Yaralı, tehdit edilmiş hissediyoruz” dedi.

Pizango ve diğer 5 yerli lideri toplu taşımacılığa, iletişime ve diğer kamu tesislerine saldırarak asayişi ve kamu düzenini bozmakla resmen suçlanıyor.

http://www.lapress.org/articles.asp?art=5874 adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Peru’da yerli katliamı: En az 22 ölü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi