Content feed Comments Feed

Peru’da ormanların çokuluslu şirketlere açılmasına dair ihtilaflı tasarının askıya alınmasının ardından ülkenin dört bir yanında binlerce kişi toprak hakları için mücadele eden Amazon yerlilerine destek vermek amacıyla gösteri düzenledi.

Mızraklarla donanmış yerli kabileleri ise, geçtiğimiz hafta onlarca kişinin ölmesiyle sonuçlanan şiddetli çatışmalara sahne olan Amazon çanağındaki yolları ve akarsu yataklarını bloke etmeyi sürdürüyor.


And şehirleri Puno, Ayacucho, Ica ile güney ve sahil bölgelerinde de kabileleri desteklemek amacıyla sendikalar ve insan hakları grupları tarafından gösteriler düzenlendi. Peru’nun ikinci büyük şehri Arequipa’da ise göstericiler Devlet Başkanı Alan Garcia’nın kana bulanmış bir kuklasını yaktılar. Lima’daki başkanlık sarayının önündeki gösteri ise sendika lideri Mario Huaman tarafından “hükümetin Amazon halklarına karşı küstah, hoşgörüsüz, baskıcı ve ayrımcı tutumunun reddi” olarak ilan edildi.

Kanun yapıcılar Çarşamba günü Peru’nun kuzeydoğu Amazonlarındaki ormancılık ve faunayı kapsayan 1090 numaralı kararnameyi askıya aldı ve özel yatırımı düzenleyen bir başka kararnameyi de durdurdu.

Görgü tanıkları: Cesetler ırmağa atıldı

Tasarının askıya alınmasının ardından yerliler ve insan hakları örgütleri çatışmaların yol açtığı kayıp ve ölülerin bir listesini çıkarmaya çalışıyor. Bazı görgü tanıkları, çatışmalar sonrasında polisin cesetleri bir helikoptere doldurduğunu ve Marañón Nehri’ne attığını belirtirken, savcılık yetkilileri bölgede yaptıkları üçüncü aramada da ceset bulamadı. Amazonlarda bulunan Río Santiago bölgesinde yaşayan Awajun yerlilerinden Luis Padilla, IPS’e yaptığı açıklamada helikopterin cesetleri atmak üzere nehir üzerinde en az üç kez durduğunu ifade etti. Padilla, polisin 5 Haziran sabahı saat 6’da Bagau’ya giden otoyolun Curva del Diablo olarak adlandırılan noktasındaki barikatta duran protestoculara helikopterden ateş açtığını ve kendilerinin de buna karşılık olarak mızraklarını kullandıklarını söyledi. “Bazı protestocuların cesetlerini yaktılar” diyen Padilla, hem yaşanan kaos hem de protestocuların 356 farklı köy ve topluluktan gelmiş olmaları nedeniyle kurbanların isimlerini tespitte zorlandıklarını vurguladı.

Amazonlardaki Río Kanus bölgesi yerel lideri Edwin Montenegro, polislerin Curva del Diablo’daki Fernando Belaúnde Terry otoyolundaki 3 binden fazla yerliye sabahın erken saatlerinde helikopterlerden ateş açmadan hemen önce, “Burayı ölü ya da diri olarak tek edeceksiniz” dediğini dile getirdi. Montenegro, saldırıdan bir gün önce Polis Şefi Victor Uribe ile görüştüklerini ve ertesi gün saat 10’da tekrar buluşmak üzere anlaştıklarını, ancak saldırı nedeniyle bu buluşmanın gerçekleşemediğini sözlerine ekledi. Montenegro, “Amazonlar bizim pazarımızı, eczanemizi, evimizi, hayatta kalmamızı temsil ediyor; Amazonları halkımızın ve insanlığın çıkarına koruyoruz” diye konuştu.

Coordinadora de Derechos Humanos isimli insan hakları örgütünden hukukçular 50’den fazla yerlinin hâlâ gözaltında tutulduğunu belirtti.

Çatışmalara neden olan tasarıya, 65 farklı etnik gruptan oluşan ve Peru ormanlarında yaşayan 500 bin civarındaki yerli şiddetle muhalefet etmişti. Ormanların açılmasını yaşam tarzlarına bir saldırı olarak gören yerliler Nisan ayından bu yana bölge genelinde protestolar düzenliyorlar.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=97819&sectionid=351020706 ve http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=47188 adreslerinde yayımlanan haberlerden yararlanılarak hazırlanmıştır.

0 Responses to Tasarı askıda, kayıplar aranıyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi