Yazan: Ben Powless
Şu anda bu yazıyı, And Dağları’nın zirvelerinde, Puno’da (Peru’da bir bölge) 5 gün süren Yerli Halklar Zirvesi’ne katıldıktan sonra yazıyorum. Bu toplantıda, aralarında Alberto Pizango’nun da olduğu Peru Amazonları halkının seçilmiş temsilcilerinden, Peru hükümetinin Amazon bölgesini “geliştirmek”, petrol, maden, ağaç kesme ve tarım işletmelerine açmak için yaptığı planlara muhalefet etmeleri sonucunda yüz yüze kaldıklarını baskıları ve devam eden mücadelelerini dinledim. 50 günden fazla süredir devam eden protestolar sonucunda Amazon’un bazı bölgeleri ve And Dağları’nda işler durdurulmuş.
Bu sabah durum daha da kötüleşti. Hükümetin protestoları bastırmak üzere polis göndermesiyle çıkan çatışmalarda 20, 30 ya da daha fazla insan öldü. Tanıklara ve yerel gazetecilere göre helikopterler gelip aşağıdaki insanlara ateş ettiği sırada protestocular son birkaç haftadır devam ettirilen bir barikata uyuyordu. Hükümet aynı zamanda, keskin öfke ve gerilim toplumun kendi içinden çıkmıyormuş gibi Pizango için “kışkırtma” gerekçesiyle bir tutuklama emri çıkarttı.
Hükümet son olarak ABD ve Kanada’nın da içinde olduğu ülkelerle bir dizi serbest ticaret antlaşması imzaladı ve söz konusu şirketler ile Lima’daki merkezi hükümetin çıkarına Amazon bölgesinde yabancı yatırımı teşvik etmek için yerel yasaları değiştirmeye çalışıyor. Bu yasaların birçoğu anayasaya aykırı ve BM yerli Hakları Deklarasyonu ile onaylanan karar alma sürecine katılım hakkının olduğu gibi yerli halkların Özgür, Öncelikli ve Bilgilendirilmiş Rıza haklarının da ihlali anlamına geliyor. Amazon yerli halklarının asli haklarını tehdit ediyorlar ve yasalarsın meclisten geçmesine izin verilemez.
Buna karşılık duruma dair yayınlardaki ani artışla birlikte şu anki Devlet Başkanı Garcia’nın suçları uluslararası dikkate sunuluyor. Yerli grupları, insan hakları örgütleri ve çevre grupları Garcia’yı istifaya çağırdı ve “katliam durana ve ABD ile yapılan serbest ticaret antlaşmasına dair yasal hükümler yürürlükten kaldırılana kadar” tüm dünyadaki Peru elçilikleri önünde gösteri düzenleme davetinde bulundu. Peru’daki yerli grupları da BM ve Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar ile birlikte devlet başkanına da mektup gönderme çağrısında bulundu.
Peru Devlet Başkanı Alan Garcia’ya mektup göndermek için http://www.amazonwatch.org/peru-action-alert.php adresini kullanabilirsiniz.
http://rabble.ca/blogs/bloggers/ben-powless/2009/06/50-days-protest-and-one-massacre-peruvian-amazon adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.
0 Responses to Peru’da 50 günlük protesto ve katliam