Muhafazakar Mahmud Ahmedinejad’ın seçimleri kazandığının ilan edilmesinin ardından başkent Tahran’da binlerce kişi sokaklara çıkarak aralıksız biçimde polisle çatışmaya devame diyor. Eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi’nin yakın müttefiki ve eski başkan yardımcısı olan Muhammed Ali Abtahi, reformist liderlerinin dün gece evlerinden alındıklarını söyledi. Eski devlet başkanının 2000 yılındaki seçimlerde 290 kişilik parlamentoda 100 koltuk kazanan İran İslam Ortak Cephesi üyeleri arasında yer alan erkek kardeşi Muhammed Rıza Hatemi de gözaltına alınanlar arasında.
El Cezire’nin Tahran muhabirlerinden Alirıza Ronaghi, İran resmi haber ajansı IRNA’nın gösterileri Musavi’nin başlıca iki destekçisinin önderliğindeki komitenin organize ettiğini iddia ettiğini belirtti. Ronaghi, “Seçim sonuçları karşısındaki tepkinin gerçekten içten bir öfke patlaması olup olmadığını henüz bilmiyoruz ancak reformistler ve liderleri üzerinde büyük baskı olduğunu görüyoruz” dedi.
Bununla birlikte başkent sokakları Pazar sabahı sakindi. Ronaghi, sokakların normalde işlerine gidenler nedeniyle kalabalık olduğunu ifade ederek, “İnsanlar korktu ve işyerlerini bugün için açmamaya karar verdi” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre Ahmedinejad’ın yüzde 62.63 oy alarak açık ara başkanlığı kazandığı açıklanırken, en büyük rakibi Musavi’nin ise yüzde 33.75 oy aldığı belirtildi. Ancak Musavi seçimleri “hileli” olarak yorumladı ve destekçilerini “yalanlar ve diktatörlük” üzerine temellendiğini dile getirdiği hükümete karşı direnmeye davet etti. Ahmedinejad ise yaptığı televizyon konuşmasında seçimlerin “tamamen özgür” gerçekleştiğini ve sonucun İran adına “büyük bir zafer” olduğunu söyledi. Ahmedinejad, Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı konuşmada “Bugün İran halkı diğer ülkelere ilham verdi ve kötülüğünü isteyenleri hayal kırıklığına uğrattı. İran dışındaki ve bazen de İran içindeki propaganda olanaklarının halkımıza karşı seferber edildiği bir zamanda bu büyük bir zaferdir” diye konuştu. Ahmedinejad ülkenin gençlerini övdü ancak protestolardan doğrudan söz etmedi.
“Önceden kestirilemezlik”
Analistler ise oy sayımının hızını ve Ahmedinejad’ın zaferinin boyutunu sorguluyor. Ancak Katar’daki Georgetown Üniversitesi kampüsünde yer alan Uluslararası ve Bölgesel Çalışmalar Merkezi Yöneticisi Mehran Kamrava, Musavi’ye verilen desteğin tam olarak hilenin göstergesi olmadığına dikkat çekti. El Cezire’ye konuşan Kamrava, “Batı medyası büyük çoğunlukla Ahmedinejad’a karşı oy verme eğiliminde olan Kuzey Tahran’daki insanlarla konuşuyor. Ancak şehirli İranlıların birçoğunun, başlıca şehirlerin diğer bölgelerindekileri tam olarak yansıtmayan öncelik ve eğilimleri olduğunu unutmayalım ve bu insanlar kolaylıkla Ahmedinejad’a oy verebilir. İranlı siyasetçiler herkesin bildiği gibi ne yapacaklarının belli olmadığını ispatladılar ve bu da söz konusu önceden kestirilemezlik durumlarından biri olabilir” şeklinde konuştu.
İran, uluslararası seçim gözlemcilerine izin vermiyor.
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/200961445310869719.html adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.
0 Responses to İran’da seçimin ardından çatışmalar başladı