Content feed Comments Feed


Yunanistan’da ardı ardına gelen kriz önlemlerine karşı çalışanların tepkisi giderek yükselirken dün gerçekleştirilen gösterilerde de küçük çaplı çatışmalar yaşandı. Yaşanan çatışmalarda polisin saldırısına uğrayan ve ülkede Nazilere karşı direnişin fitilini ateşleyen kişilerden biri olan 87 yaşındaki Manolis Glezos ağır yaralanırken, Genel Emek Konfederasyonu Başkanı Yiannis Panagopoulos da gösterilerden tepki aldı. PASOK tarafından, Panagopoulos’a yönelik saldırıdan sorumlu tutulan KOE ise yaptığı yazılı açıklama ile kendilerine yönelik suçlamaları “KOE ve aşırı sağcı LAOS’un ortaklaşa provokasyonu” olarak nitelendirdi:

“Yunanistan Komünist Örgütü (KOE), dün öğleden sonra ve bugün (5 Mart) PASOK’un hükümeti tarafından benimsenen yeni ayarlamalara karşı tüm ülkede düzenlenen kitlesel mücadeleci gösterileri selamlıyor. Bu gösteriler tüm çalışanların ve tüm halkın hükümetin Brüksel tarafından dayatılan barbarca düzenlemeleri uygulama çabalarını pahalıya ödemeye zorlayacak büyük ayaklanmasının başlangıcı olmalı. Bugün on binlercesi etkileyici ve militan bir şekilde gösteri yapılan Yunanistan halkı hükümete açık bir mesaj gönderdi. Yeni halk düşmanı ayarlamalar gidecek ya da bu hükümet gidecek!

KOE, Nazi işgaline karşı ulusal direnişimizin kahramanı 87 yaşındaki Manolis Glezos’a karşı parlamento girişinin hemen dışında özel polis güçleri tarafından gerçekleştirilen ve yaralanarak yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmasıyla sonuçlanan alçak saldırıyı kınıyor. Manolis Glezos, Nazi işgaline karşı efsanevi ve sembolik darbesinden(*) 70 yıl sonra Brüksel ve Berlin’in politik kölelerinin saldırısına uğradı.

KOE aynı zamanda özel polis güçlerinin, SYRIZA’nın (Radikal Sol Koalisyon) parlamento grubuna yönelik, milletvekilleri kendi bayraklarıyla göstericilerle buluşmak amacıyla parlamentodan çıkarken gerçekleşen benzeri görülmemiş saldırısını da kınıyor. Polis güçlerinin sınır tanımayan davranışları, PASOK hükümeti tarafından aynı şekilde sınır tanımayan biçimde uygulanan ekonomik ve toplumsal boğma ile çok benzer.

KOE, Genel Emek Konfederasyonu Başkanı Yiannis Panagopoulos’a yönelik göstericiler tarafından gerçekleştirilen saldırıdan KOE ve SYRIZA’yı sorumlu tutan PASOK Parlamento Sözcüsü Christos Papoutsis ve aşırı sağcı LAOS partisinin milletvekili Adonis Georgiadis’ın ortaklaşa düzenlediği provokasyonu kınıyor. KOE ve SYRIZA’ya yönelik bu planlı saldırı, aşırı sağcı LAOS’un hem parlamentoda hem de provokasyonlarında PASOK’u desteklediğini kanıtlıyor.

Şu çok iyi bilinir ki KOE, Genel Emek Konfederasyonu önderliği tarafından izlenen politik çizgiden köklü biçimde ayrı bir politik çizgiye sahiptir –özellikle de emekçilerin, egemen sınıflar ve onların hükümetleri tarafından bugüne kadar uygulanan en vahşi saldırıların hedefi olduğu bugün-. Ancak şu da aynı şekilde çok iyi bilinir ki, KOE bu politik çizgisini solun her zaman yaptığı gibi pratiğe geçirir: düzenli ve politik olarak, çalışma alanlarında ve toplum içinde.

PASOK ve LAOS’un bir asırlık kazanımları gömdüğü gün aynı partilerin, Brüksel’in utanmaz temsilcileri ve kuklalarının, KOE’ye karşı ucuz hileler ve provokasyonlarla kendilerinin devasa sorumluluklarının üzerini örtmek için acele etmeleri utanç vericidir.

KOE, Yunanistan’ı daha büyük ve daha mücadelesi seferberliklere çağırıyor. Bugün bir muharebe verdik, ancak mücadele sürüyor. Hükümetin düzenlemeleri iptal edilene ve Avrupa Birliği İstikrar Paktı yürürlükten kaldırılana kadar herkes sokaklara!”



(*): Manolis Glezos ve Apostolos Santas 30 Mayıs 1941’de Akropol’ün tepesine tırmanmış ve Nazi güçlerinin Atina’ya girdiği 27 Nisan 1941’den beri orada duran Nazi gamalı haçını aşağı atmışlardı. Bu, Yunanistan’da gerçekleşen ilk direniş eylemiydi ve muhtemelen Avrupa’da gerçekleşen eylemlerin de ilklerinden biriydi. Manolis Glezos, hapiste ve sürgünde 16 yıl geçirdi, savaş sonrası gerici yönetimlerin eziyetine uğradı.

(**): Yeni düzenlemeler bugün parlamentoda son birkaç saatte sonuçlanan “özel acil prosedür” altında PASOK ve LAOS milletvekillerinin oyları ile onaylandı.


http://www.international.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=107:greece-koe-salutes-the-demonstrations-condemns-the-police-attacks-calls-for-even-stronger-mobilization-against-the-anti-people-government-measures-and-the-eu-stability-pact-532010&catid=14:other-documents adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to YUNANİSYAN’a yürüyüş artan eylemlerle sürüyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi