Content feed Comments Feed

Fransa’da dün gerçekleşen bölgesel seçimlerin ilk turu solun üstünlüğü ile tamamlanırken, seçimlerde yüzde 3.4 oranında oy alan Yeni Antikapitalist Parti (NPA) yaptığı açıklama ile seçimlere katılımın düşük olmasının (seçimlere katılım yüzde 46.4 oranında oldu, ç.n.) iktidarın aynı partiler arasındaki devrine tepki olduğunu belirtti ve esas sonuçların “üçüncü turda”, yani krize karşı sokakta verilecek mücadelede alınacağını vurguladı:

Bölgesel seçimlerin ilk turundan iki temel ders çıktı:

- Çoğunluğu, iktidarı sırayla birbirine devreden ve yaşam koşullarını kötüleştiren siyasi partileri retlerini göstermek isteyen milyonlarca genç, işçi ve işsizin büyük oranda oy kullanmaması.
- Sağın ve hükümetteki Sarkozy’nin reddine dair gayret –nüfusun büyük kesimine krizin bedelini ödeten ve kamusal hizmetler ile toplumsal kazanımları tahrip eden büyük sermaye sahipleri ve en zengin kesimlerin suç ortakları- Sosyalist Parti (PS) ve Europe Ecologie’nin yükselişini ateşledi.

Söz konusu sağı reddediş, 2004 yılından bu yana 20 bölgede yönetimde olan Sosyalist Parti ve müttefiklerinin sicillerinden dolayı cezalandırılmamalarını sağladı.

Buna ek olarak seçimin henüz sonuçlanan ilk turuna dair kampanya, Ulusal Cephe’nin (NP) büyük oranda faydalandığı rahatsızlık verici ırkçı dalga tarafından bozuldu.

NPA listelerine veya NPA’nın da dahil olduğu ortak listelere oy veren kadın ve erkeklere teşekkür ediyoruz. Listelerimizin bazıları umut verici olsa da genel olarak seçim sonuçlarımız hayal kırıklığı yaratıyor. Önümüzdeki günlerde bu gerçekleri ve nedenlerini daha detaylı biçimde tahlil edeceğiz.








Seçmenleri önümüzdeki Pazar günü için Sarkozy ve UMP’nin listelerini olası en büyük yenilgiye uğratarak ilk turun sonuçlarını teyit etmeye ve kuvvetlendirmeye çağırıyoruz. Gelecek olan sol çoğunluğun savunmasının, son birkaç yılda Sarkozy’nin politikalarına karşı yaptıkları savunmadan daha iyi olmayacağını düşünsek de, sağı cezalandırmak mutlak bir gereksinimdir. Bununla birlikte, sağı seçimlerde cezalandırmak onun politikalarını engellemek için yeterli olmayacaktır.

Yunanistan’da sosyalist bir hükümet altında olanların aynısı; önümüzdeki haftalarda daha kötü duruma geleceğe benziyor. Krizlerinin bedelini ödemek mi? Asla! Yunanistan’daki genç, işçi, işsiz, emeklilerin cephesi gibi, toplumsal olan üçüncü tura hazırlanmak zorundayız!

23 Mart, emekli maaşlar, ücretler ve işten çıkarmaların yasaklanması için mücadelelerin kesişmesinin ilk aşaması haline gelmeli. Ve sağa, patronlara ve bankacılara karşı bu talepler çevresinde en geniş birlikteliği inşa etmeyi diliyoruz.

Yeni Antikapitalist Parti (NPA) İcra Komitesi

http://mrzine.monthlyreview.org/2010/npa150310.html adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to NPA: İlk tur bitti, üçüncü tura hazırlanalım

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi