Independent gazetesi Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, bugün yayımlanan yazısında ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’na dair kararını yorumladı. Fisk, Obama’nın soykırımın senato tarafından tanınmasının önüne geçeceğini düşündüğünü belirterek, değişim vaadiyle iktidara gelen ABD başkanının Ermeni Soykırımı konusundaki tavrı nedeniyle bu vaat ile çeliştiğini vurguladı:
Türklerin gönlünü almak adına bir kez daha 20. yüzyılın başında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nı unutmak zorundayız. Bill Clinton böyle yaptı.
George W. Bush omurgasızca Türk generallerine karşı yıkıldı. Ve şimdi; seçilmesi durumunda Ermeni Soykırımı’nı oylama sözü veren ve daha sonra bundan cayan Nobel ödüllü favori bir diğer cesur başkanımız, Washington’da ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde yan çizerek ve zırlayarak 1915’te Türkler tarafından 1,5 milyon Ermeni sivilin vahşice katledilmesi konusundaki gerçeklerden bahsedilmemesi için yalvardı. Komite için iyi olan şey teslim olmamasıydı. Ancak, bu bir işe yaramayacak.
Kesin olan bir şey varsa, dargınca bir tutumla Türk büyükelçisi Washington’dan geri çağrılmıştır. Ancak aynı ölçüde bellidir ki, Temsilciler Meclisi’nin tamamından soykırıma hiç oy çıkmayacaktır. Çıksa dahi, Senato’da asla oy çıkmayacaktır. Obama da bunun için elinden geleni yapacaktır. Değişim isteyen adam, doğrudan Nazilerin 6 milyon Yahudi’yi katletmesine yol açan soykırım konusunda küçük bir değişim istemiyor.
Washington’daki olaylar birkaç şeyi kanıtlar nitelikte. Ermeni asıllı Amerikalı toplum şimdiye dek olmadığından daha güçlü ve daha varlıklı bir lobiye sahip. Türkler açısından daha vahim olan şey ise, bu sene Türklerin İsrail lobisini arkasına alamadığıdır. Geçmişte, utanç verici bir şekilde Ermeni Katliamı’nın bir soykırım olmadığını ileri süren İsrail, yakın müttefiki Türkiye’ye destek verdi. Ancak bu yıl Türkiye ve İsrail bozuştu ve İsrailliler, Türkiye’nin Gazze’deki kıyımdan dolayı kendilerini kınamasına içerlemiş durumdalar.
Türkler, son turda Bush’u köşeye sıkıştırması için generallerini gönderdiler. Bu sefer, Türkiye Dışişleri Bakanı, “Türk-Amerikan ilişkilerinin, tarihleri boyunca ihtiyaç duydukları en yüksek seviyede bir stratejik işbirliğine doğru giden önemli bir evreye girdiği” uyarısında bulundu. Mesaj çok basit. Soykırımı tanıyacak ve Amerika, Türkiye’deki hava üslerini ve Irak’a askeri konvoyların ulaşması için kullandığı yolları kaybedecek.
Maalesef gerçek şu ki, bu yollar en nihayetinde, 1915’te Ermenilerin ölüm sürgününe gönderildiği yollardır. Bundan bahsedilmez tabii ki. Hatta bizim sadık Türk müttefikimiz, Afganistan’da Amerika’nın -“Obama’nın Savaşı”- savaşına verdiği desteği geri çekebilir. Robert Gates kongre üyelerine geçen sene dile getirdiği, ihtiyaç duydukları şeyin “bu yollar ve daha niceleri” olduğuna dair sözlerini hatırlatmak için halen Washington’da. Pekala, yalnızca, önümüzdeki yıllarda Amerikan askerlerinin konvoylarını tökezletmediğini ve bu yollarda mevzilenmediğini umalım. On binlercesinin iskeleti hâlâ orada bulunmakta.
Bir merak da, şayet Almanya’nın aniden Nazi Katliamı’nın bir soykırım olmadığına karar vermesi durumunda neler olacağıdır. Bu, Başbakan Merkel’in yanına kâr kalır mıydı? Obama, Almanya’nın böylesine korkunç bir durumdan paçayı kurtarmasına izin verilmesi gerektiği konusunda kulis yapar mıydı? Muhtemelen, 1939’da, - Doğu Avrupa’da milyonlarca Yahudi’yi katletmek için Polonya’ya doğru yola çıkmadan önce- Hitler’in generallerine sorduğu şu basit soruyu hatırlatmakta fayda var: “ Ermenileri şimdi kim hatırlıyor?”. Evet, Hitler istediği cevabı bu hafta Obama’dan aldı.
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-someone-remembers-this-atrocity-at-last-ndash-to-obamas-dismay-1917070.html adresinde yayımlanan makaleden çevrilmiştir.
0 Responses to Fisk: Birileri sonunda vahşeti hatırladı