Content feed Comments Feed

Buna ilerleme mi diyoruz?

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Yazan: Arundhati Roy

Bir ekosistem yok edildi. Bir yaşam tarzının yerinde yeller esiyor. Özel çıkar ve toplumsal acı. Buna ilerleme mi diyoruz?

Boksit (alüminyum taşı, ç.n.) dağları, çok narin bir ekosistemin parçası. Boksit madenciliği ve alüminyuma dönüştürülmesi için işlenmesi süreci düşünülebilecek en zehirli, en büyük çevresel yıkıma yol açacak süreçlerden biri.

Eğer Vedanta şirketinin Hindistan’ın doğusunda Orissa’daki Niyamgiri Tepeleri’ndeki boksit madenciliği planlarına devam etmesine izin verilirse, bu durum bütün bir ekosistemin tahrip olmasına ve sadece Dongria Konth kabilesinin değil, geçimleri bu ekosisteme bağlı olan herkesin sonunda yok olmasına neden olacak.


Mücadele hattı çok net çizilmiş. Bir tarafta tüm kudretiyle, yargı gücüyle ve Vedanta tarafından cepheden yönlendirilen, kendisini çeşitli maden kartellerinin hizasına sokmuş polisiyle Hindistan devleti. Diğer tarafta yerlerinden edilmeye, geçim kaynaklarını ve yaşam tarzlarını yitirmeye karşı dikilen Hindistan’ın ormanı mesken edinmiş en fakir insanları.

Bir bakıma bu çok eski ve tanıdık, dünyanın her kıtasında asırlardır sahnelenmiş ve sonuçları az çok benzeyen, yani her zaman şirketlerin kazandığı bir muharebe öyküsü. Bu genellikle “ilerleme” olarak biliniyor.

Bununla birlikte bugün, iklim değişikliği çağında bu ormanların, akarsu sistemlerinin, sıradağların ve ekolojik olarak sürdürülebilir yaşam yollarını bilen insanların dünyadaki bütün boksitten daha değerli olduğunun kesinlikle farkına varma zamanı. Vedanta olduğu yerde durmalı. Şimdi. Hemen. Daha fazla zarar vermeden.

http://www.guardian.co.uk/environment/cif-green/2009/jul/27/arundhati-roy-orissa-mine adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Responses to Buna ilerleme mi diyoruz?

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi