Content feed Comments Feed

Fransa’da işçiler kazandı

19 Temmuz 2009 Pazar

Güneybatı Fransa’da platform vinci üreticisi New Fabris fabrikasında üç haftadan beri grevde olan işçilerin direnişi işten çıkarılacak 53 işçinin her biri için 30 bin avroluk ödeme sözü ile başarıyla sonuçlandı. İşçiler hafta içi yaptıkları açıklamada taleplerinin karşılanmaması halinde fabrikayı havaya uçurma tehdidinde bulunmuş, ayrıca yüksek hızlı bir treni de TGV tren istasyonundan çıkarmamışlar, böylece kamuoyunun ilgisini direnişlerine çekmeyi başarmışlardı.

Fabrika yönetimiyle 7 saat süren uzun ve zor bir pazarlık yapan sendika temsilcilerinden Christian Amadio, fabrika sahiplerinin başka tercih yapma şansları olmadığını belirtirken, dışarıda bekleyen onlarca işçinin coşkulu tezahüratlarına karşın “Ne için mücadele ediyorsak onu kazandık. Daha fazlasını değil” şeklinde konuştu. Pazarlık, şirketin Nisan ayında açıkladığı plan gereği işten çıkarılacak olan 53 işçiye yapılacak 30 bin avro üzerine kurulurken, işten çıkarılacak işçilerin isimleri Eylül ayının ortasında açıklanacak.

İşçiler sonuna kadar bir arada dururken kimse yazılı bir protokol imzalanmadan pazarlık masasını terk etmedi. Akşam çıkan fırtına bile heveslerini kıramadı. İşçiler, Tonneins Belediye Başkanı Jean-Pierre Moga’nın kendilerine verdiği destekten memnun olurken, Christian Amadio, “Moga, teşekkür etmek istediğimiz tek seçilmiş yetkili. Hep bizden yana oldu, diğerleri ise bizi hayal kırıklığına uğrattı” diye konuştu.

Direnişteki işçiler Pazartesi günü işbaşı yapacak. Kadın direnişçilerden Pascale, başlangıçta sadece şirket çalışanları olduklarını, ancak direniş sonrasında kendilerini aynı ailenin üyeleri olarak hissettiklerini söyledi. Vinçlerin etrafına dizilen gaz kutularına dair görüşler ise bölünmüş durumda. İşçilerin çoğu, tehditlerinin işe yaradığından emn olduklarını belirtirken, işçilerin bağlı olduğu sendika olan CGT’nin temsilcisi Christian Amadio ise “Doğrusu emin değilim” diyor.

http://thecommune.wordpress.com/2009/07/19/jlg-france-explosion-threat-putting-the-squeeze-on-management/ adresinde yayımlanan haberden yararlanılarak oluşturulmuştur.

0 Responses to Fransa’da işçiler kazandı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi