Content feed Comments Feed

Honduras’ın darbe ile devrilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Kosta Rika’da darbecilerle yapacağı görüşmeler öncesinde bulunduğu Washington’da Democracy Now’dan Juan Gonzalez ve Amy Goodman ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi süresince Obama yönetimine yönelik övgüleri dikkat çeken Zelaya, inandığı tek politik sistemin “demokrasi” olduğunu belirtti.

Juan Gonzalez: Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile geçen hafta yapılan darbenin liderleri arasındaki görüşmeler bugün Kosta Rika’da başladı. Geçen Çarşamba konuşan Zelaya, geçici Honduras hükümetinin 24 saat içerisinde istifasını talep edeceğini söyledi. Zelaya, kendisini deviren güçlerle pazarlık etmek değil, görüşmek üzere Kosta Rika’da bulunduğunu vurguladı. Kendisine verilen yaygın uluslararası desteğe atıfta bulunan Zelaya, beklentinin yeniden başkan olarak göreve dönmesi olduğunu ekledi. Zelaya ve muhalifleri, Zelaya’nın bu hafta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı Washington’da ziyaret etmesinin ardından Kosta Rika Devlet Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Oscar Arias’ın arabuluculuğunda görüşmeyi kabul etti. Roberto Micheletti liderliğindeki geçici hükümet ise Zelaya’nın başkanlık görevine dönmeyeceğini ve dönmesi halinde anayasayı ihlalden yargılanacağını belirtti.

Amy Goodman: Devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Kosta Rika’ya gitmek üzere Washington’ı terk etmeden kısa süre önce Juan Gonzalez ve benimle bilgilendirme amaçlı bir mülakat yaptı.

Sayın başkan, “Democracy Now”a hoş geldiniz; bize neyi kabul edeceğinizi, görüşmelerden beklentinizi ve Hillary Clinton ile görüşmenizin tatmin edici olup olmadığını söyler misiniz?

Manuel Zelaya: Hem Başkan Obama’nın hem de Hillary Clinton’ın, Tegucigalpa’daki ABD Büyükelçisi Hugo Lawrence ve diğer yetkililer ile birlikte tamamen açık ve net olduklarını düşünüyorum. ABD’de dillendirilen başka görüşler de var, ancak bunlar devletin resmi açıklamaları değil. Darbeyi kınadılar, göreve iademi istediler ve ilaveten darbeci hükümetin kararlarını tanımıyorlar.

Juan Gonzalez: Sayın başkan, ABD Honduras’a yardımı kesmedi. Siz darbe nedeniyle bunu yapmaları gerektiğini düşünüyor musunuz?

Manuel Zelaya: Bize ABD’den sadece insani yardım geliyor. Washington’daki yetkililerimiz darbe ile birlikte dün görevden alınarak değiştirildi. Ve tüm ABD mesajları darbenin kararlı kınanması ve Latin Amerika’da demokrasinin desteklenmesi ile bağlantılı.

Juan Gonzalez: Sayın başkan, göreve geldiğinize muhafazakar bir lider olduğunuz düşüncesi hakimdi, ancak şu ana kadarki görev sürenizde asgari ücreti ciddi biçimde yükselttiniz, çocuklar için okullarda ücretsiz öğle yemeği sağladınız, toplu taşıma ücretlerini düşürdünüz. Honduras seçkinlerinin size karşı yapılan darbeyi desteklemesinin nedeninin bu politikalarınız olduğunu düşünüyor musunuz?

Manuel Zelaya: Göreve, yurttaşları kendi hakları konusunda, ekonomik, sosyal, kültürel ve aynı zamanda politik olarak yetkilendirecek net bir programatik ve ideolojik düzlemde geldim; önerdiğim tüm reformlar halka daha fazla güç verme anlamına geliyordu. Seçkinlere güvenmiyorum. Askeri ya da ekonomik seçkinlere güvenmiyorum. Değişimi gerçekleştirecek güce halkın sahip olduğuna inanıyorum. Kampanyamı “yurttaş gücü” olarak adlandırmamın nedeni bu. Çıkardığım ilk yasa yurttaş katılımına dairdi ve yurttaş katılımı için bir araştırma gerçekleştirdim. Eşimle birlikte yoksullara yardım ettik, yoksulluğu yüzde 10 düşürdük ve ülkeyi ekonomik olarak yüzde 7 büyüttük. Honduras’ta gerici bir grup var.Honduras, tüm ülke ekonomisini elinde bulunduran 10 ailelik bir grup tarafından kontrol ediliyor. Böyle olunca kendilerinin ve ailelerinin kalkınması lehine yaptığım işleri çekemediler. Ancak değişim veya dönüşüme izin vermeyi reddettiler. Bir darbe düzenlemek için politik ve askeri destek aradılar.

Amy Goodman: Sayın başkan, darbe sabahı tam olarak ne olduğunu ve arkasında tam olarak kimin olduğunu düşündüğünüzü anlatabilir misiniz?

Manuel Zelaya: Sabah 5.30’da evime saldırdılar. Yüzleri kapalı ve çelik yelekli en az 200-250 silahlı asker silahlarını bana doğrulttular, ateş ettiler, otomatik silah kullandılar, kapıları kırdılar ve pijamalarım üzerimdeyken beni uçağa bindirip Kosta Rika’ya gönderdiler. Bunların hepsi 45 dakikadan daha kısa sürede gerçekleşti.

Juan Gonzalez: Sayın başkan, bazıları Bush yönetiminin eski üyelerinin ABD’de size karşı bir kampanya başlattığını iddia ediyor. Latin Amerika işlerinden sorumlu eski hükümet yetkilisi Otto Reich ülkenizdeki yolsuzluklara dair iddialarda bulundu, özellikle de devlet şirketi olan telekomünikasyon şirketi HONDUTEL’e dair. Bu durumun, mevcut ABD yönetiminin başkanlığınıza bakışı açısından bir etkisi olacağını düşündünüz mü?

Manuel Zelaya: Kötü adamlar her zaman bir araya gelir. Ancak iyi insanlar olarak daha fazlayız, birleşmiş durumdayız ve onlara karşı galip geleceğiz. Bu nedenle bu konuda endişelenmeyin. Kosta Rika’ya gitmek için ayrılmam gerektiğini, söyleşi için size minnettar olduğumu ve sizi desteklemeye devam edeceğimi söylemem lazım. İnandığım tek sistem demokrasidir. Demokrasi, bütün yurttaşlara politik haklar veren sistemdir. İnsan hakları, özgürlüklerimizi garanti eder, ancak desteklememiz gereken politik sistem demokrasidir. Silah, uyuşturucu kaçakçısı seçkinlere, ekonomik seçkinlere veya uluslararası mafyaya, hatta hükümetlerimizi veya başkanlarımızı zorla ele geçiren çok uluslu şirketlere izin verirsek Amerika kıtasındaki demokratik reformlar konusunda 50 yıl kaybedeceğiz. Başkan Obama’nın emin bir duruşu var ve bir örnek görevi görecek söz konusu problemi çözene kadar duruşunun böyle kalacağını umuyorum. Bir grup kavgacı asker önce yakalayıp sonra yargılamayı istemekten ziyade, onu yargılamadan, mahkemeye çıkarmadan bir daha asla bir başkanın evini basmasın diye. Bu olmamalı.

Amy Goodman: Honduras’ın devrik Devlet Başkanı arabulucular vasıtasıyla darbecilerin liderleriyle görüşme yapmak üzere Kosta Rika’ya gitmeden hemen önce bizimle konuştu. ABD, Honduras’a yönelik 43 milyon dolardan fazla tutan ekonomik yardımı kesmedi. Ancak dünkü söyleşimizin ardından Honduras’taki ABD büyükelçisi ülkeye yapılacak 16.5 milyon dolarlık askeri yardımın darbeden hemen sonra askıya alındığını açıkladı.

http://www.zmag.org/znet/viewArticle/21943 adresinde yayımlanan söyleşiden çevrilmiştir.

0 Responses to Zelaya: İnandığım tek sistem demokrasi

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi