Content feed Comments Feed


Açık Ocak Madenciliğine Karşı Küresel Eylem Günü’nde, Tayland’ın Bangkok ve Meksika’nın Mexico City kentleri ile birlikte Kanada’nın Toronto ve Montreal ve Avustralya’nın Melbourne, Canberra ve Newcastle şehirlerinde dayanışma eylemleri düzenlendi. Protestolar, Kanadalı madencilik şirketlerinin darbesini alan dünya halklarıyla dayanışma sergilemek amacıyla Toronto Borsası’nın yanı sıra belirli madencilik şirketleri ile Kanada Büyükelçilikleri’ni hedef aldı. Toronto Borsası önünde toplanan protestocular adına yapılan açıklamada, Kanadalı sermayesinin yaptıklarının her Kanadalının yüzkarası olduğu belirtilerek, “Toronto Borsası’nda liste edilmiş hiçbir insan hakları şartı yok. Kanada hükümeti, insan hakları aktivistleri öldürülürken ve halklar zehirlenirken bu şirketleri destekliyor. Söz konusu yaygın insani ve çevresel yıkımla Kanada’nın adı lekeleniyor” denildi.

Aynı gün dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen eylemlere dair bilgiler ise şunlar:

Filipinler:

Filipinler’de sol eğilimli eylemcilere, rahiplere ve gazetecilere yönelik siyasi cinayetler Gloria Macapagal-Arroyo’nun başkanlığı döneminde durmaksızın arttı ve bu cinayetler Filipinler’deki geniş ölçekli madenciliğin açıkça eleştirilmesiyle bağlantılandırıldı. Karapatan isimli insan hakları grubu, Macapagal-Arroyo’nun göreve geldiği 2001 senesinden bu yana 601 eylemcinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Neredeyse tüm vakalar hâlâ çözülmemiş, açıklığa kavuşturulmamış durumda.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti:

6 tane Kanadalı madencilik şirketi, savaş mağduru ülkede çatışmaya katkıda bulunan ticari aktiviteleri nedeniyle hesap vermeye çağrılmakta. Son yıllarda Kongo’da savaş nedeniyle 3 ila 5 milyon insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Dahası, Kanadalı şirketler Kongo Silahlı Kuvvetleri’ne lojistik destek sağlayarak savaşa bulaşmış durumda.

Burma:

Burma’daki en büyük özel madencilik yatırımcısı Ivanhoe Madencilik Limited Şirketi, yabancıların maden arama ve geliştirmelerine yönelik Kanada’daki cömert vergi muafiyetlerinden yararlanmak için Kanada’nın Yukon eyaletinde kayıtlı. Şu anda ne Kanada borsalarındaki madencilik şirketlerinin kendileri ne de ülkede şirketlere yol gösteren yasalar bugün sorumsuz madenciliğin halka etkilerine karşı ve Burma gibi çatışmadan zarar görmüş ülkelerdeki çevre için herhangi bir koruma sağlamıyor. Bölge halkından gelen haberler ciddi çevresel tahribatın ve maden alanlarına giden yolların inşasında zorla çalıştırılmanın sinyallerini veriyor.

Ekvador:

Kanadalı yeni madencilik şirketlerinden Copper Mesa, bugünlerde topraklarında maden aranmasına karşı çıkan bölge çiftçilerine ve yerli halka gözdağı vermek amacıyla paramiliter güçleri kiralayarak insan hakları ihlallerini devam ettirmek suçlamasına dair davayla yüz yüze. Davada Toronto Borsası’nın da adı geçiyor ve Copper Mesa’nın Ekvador’daki insan hakları ihlalleri önceden bilinmesine rağmen Coppor Mesa’nın kaynak toplamasına izin vermesi nedeniyle 3 milyar dolar tazminat talebiyle dava edilmiş durumda.

Honduras:

Honduras’taki darbeyi destekleyen tek devlet Kanada. Devrik Başkan Manuel Zelaya, ülkedeki Kanadalı madenci şirketlerini aşırı düzeyde rahatsız eden bir düşünce olarak ülkedeki yeraltı kaynaklarını kamulaştırmaya niyetlenmişti. Kanada şirketi Goldcrop, ülkedeki insan hakları ihlalleri ve ekolojik yıkım ile ilişkilendiriliyor. Goldcrop sübvansiyon olarak Kanada Emeklilik Planı’ndan yaklaşık bir milyar dolar aldı.

Papua Yeni Gine:

Porgera Birleşik Yatırımı’nın (PJV) güvenlik güçlerine dair halk tarafından yapılan tecavüz, dayak ve öldürmelere dair suçlamaları en az 10 yıldır mevcut. Güvenlik güçleri, Nisan 2009’da yerli halka ait arazilerinde bulunan 300 evi yaktı. Köylüler, söz konusu arazilerin “ata toprağı” olduğunu iddia ediyor ve madencilerle görüşmüyorlardı. Ayrıca PJV, maden arama faaliyeti sırasında çıkan milyonlarca ton cevher atığını 800 kilometrelik nehir sisteminin yakınlarına döküyor. Norveç Emekli Sandığı, Kanadalı şirket Barrick Gold’daki hisselerini şirketin Porgera’daki atık imha metotları nedeniyle azalttı.

Kanada:

Kanada’da madencilik, topraklarının ve kültürlerinin madencilik faaliyetleri nedeniyle tahrip edilmesine şahit olan “İlk İnsanlar’ın titizliğiyle ülke halkından yükselen bir direnç görüyor. Özellikle Kuzey Alberta’daki petrol aramaları (ing: tar sands, ç.n.) dünyadaki en büyük ekolojik çöküşü yaratıyor.

Meksika:

Mexico City’de eylemciler Açık Ocak Madenciliği’ne Karşı Küresel Eylem Günü’nün birincisinde şehirdeki Kanada Büyükelçiliği’nin önünde 36 saatlik bir oturma eylemi gerçekleştirdiler. Besin ve Tarım Örgütü (FAO) üyesi Juan Carlos Ruiz Guadalajara, söz konusu oturma eylemini ile Kanada hükümetinden New Gold Madencilik’in San Pedro madenindeki soruna müdahil olmasının talep edildiğini belirterek, “Maden, mahkeme kararıyla çevresel izinlerini kaybetmesine rağmen çalışmaya devam ediyor. Büyükelçiliğe, bu suistimal, insan hakları ihlalleri ve çevresel tahribat karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğimizi hatırlatıyoruz” dedi.

http://allan.lissner.net/?p=1859 adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Halkların madenciliğe tepkisi büyüyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi