Content feed Comments Feed

KOE: Papandreu hesap verecek

7 Mayıs 2010 Cuma


Yunanistan Komünist Örgütü (KOE), yaptığı açıklama ile IMF-AB tarafından dayatılan ekonomik kısıtlama paketi lehine oy kullanan milletvekillerinin ve Başbakan Yorgo Papandreu'nun "halka hesap vereceğini" belirtti. KOE açıklamasında, ateşe verilen Marfin Egnatia Bank şubesinde üç kişinin hayatını kaybetmesinde, tehlikenin farkında olmasına rağmen çalışanları grev günü banka şubesinde olmaya zorlayan banka sahibinin de payının olduğu vurgulandı:

Yunanistan Komünist Örgütü (KOE), IMF-AB hükümetinin toplumu imha siyasetini ve halka karşı tasmasından kurtulmuş baskı düşkünlüğünü kınıyor. Üç banka çalışanının ölümü, Quisling* Papandreu hükümetine karşı hissedilen büyük öfkeye eklenen acıyı ve öfkeyi kışkırtan tümüyle kınanabilir bir eylemdir.
Bize diktatörlüğün televizyonunu hatırlatan anaakım medya tarafından desteklenen müstehzi hükümet, üç çalışanın ölümünün sorumluluğunu yüz binlerce göstericiye, kitle hareketine ve daha hissedilebilir biçimde sola yükleyecek yüzsüzlüktedir. Gerginliği ve şiddeti ateşleyen, hükümeti tarafından benimsenen önlemler nedeniyle Papandreu'nun kendisidir. Parlamentoda ne kadar bahane ürettiğinin önemi yok, toplum rızası için ne kadar başvuruda bulunduğunun önemi yok, Papandreu tarihte Yunan halkının mezar kazıcısı olarak kalacaktır.
Atina ve diğer şehirler, sadece Atina'da 6 saat boyunca yürüyen yarım milyon insanla son 30 yılın en büyük gösterilerini yaşadılar. Halk, Papandreu ve toplumun insan israfı bankasına dönüştürülmesi lehine oy kullanan milletvekillerinin suçlarının hesabını vermesini talep ediyor. Ülkeyi ve halkı, sermayenin ve piyasaların sırtlanlarının eline teslim edenler, emekçileri ve gençleri katliamla suçlamaya teşebbüs edenler halka hesap verecek.
Polis, son 30 yılın en büyük gösterilerine vahşice saldırdı; bu saldırılar Atina'yı devasa bir gaz odasına dönüştürdü ve Selanik ve Patras'taki gösterilere de vahşi biçimde saldırıldı. Baskı Bakanı bunu hesabını verecek!
Biz, Marfin Bank'ın sahibini de sorumlu tutuyoruz, tehlikenin yakın olduğunu bilmesine rağmen çalışanları şubenin içinde durmaya zorlayan bu davetsiz "vatanın kurtarıcısı"nı. Şu açık ki, sermaye için insan hayatı bir banka şubesinin günlük kârından daha değersiz.
Hükümetin, sağcı muhalefetin ve aşırı sağın, üç çalışanın ölümünü kitlesel öfke selini durdurmak amacıyla istismar etmeye dair eşgüdümlü çabası cevapsız kalmaya devam etmeyecektir. Toplumda aynı anda var olan büyük öfke ve ümitsizlik, Papandreu ve Yunan halkının imhası lehine oy kullanacak milletvekillerini cehenneme gönderecektir.

*Başka devletlerin politikasına sempati duyarak onlarla işbirliği yaparak kendi ülkesi aleyhine çalışanlar için kullanılan bir kavram. II. Dünya Savaşı sırasında Norveç'in işgali konusunda Hitler ile işbirliği yapan Norveç'teki Faşist Parti lideri Vidkun Quisling'in isminden türemiştir.

http://www.international.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=108:press-statement-of-the-communist-organization-of-greece-koe-752010&catid=14:other-documents adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to KOE: Papandreu hesap verecek

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi