Content feed Comments Feed


Asya-Pasifik bölgesindeki beş sosyalist parti ve oluşum, Tayland’da devam eden ve dün en az 20 kişinin ölümüyle, yüzlerce kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan gösterilerle zirveye ulaşan krizle ilgili bir açıklama yaptı. Malezya Sosyalist Partisi (PSM), Endonezya Emekçi Halk Birliği (PRP), Endonezya Halkın Demokratik Partisi (PRD), Turn Left Tayland ve Avustralya’dan Sosyalist İttifak tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada krizin baskı yoluyla değil, demokrasi yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı. Açıklama şu şekilde:

Ordu destekli Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın olağanüstü hal ilân ettiği ve yeni seçim çağrısıyla artan protestoların ortasında kanlı engellemelere başlanan Tayland’daki mevcut durumdan derin endişe duyuyoruz.

Tayland hükümeti bütün muhalif medya organlarını kapatırken ve Kırmızı Gömlekli protestoculara yönelik şiddetli bir engellemeye hazırlanmaları için güvenlik güçlerine geniş kapsamlı yeni yetkiler verilirken durum endişelendiriyor.


Diktatörlüğe Karşı Demokrasi İçin Birleşik Cephe (UDD) veya daha çok bilinen adıyla Kırmızı Gömlekliler, seçilmeksizin ordu tarafından kurulmuş Abhisit hükümetine karşı geçtiğimiz Mart ayından bu yana yeniden kitlesel protestolar başlatmış durumda. Demokrasi destekçisi bu hareket, ordu destekli oligarşik yönetime karşı koyan kır veya kent yoksullarından oluşmakta.

Bugünkü kriz, ordunun Thaksin Shinawatra hükümetine karşı bir darbe gerçekleştirdiği, 1997’de yapılan halk anayasasını çürüğe çıkarıp bunu ordu destekli bir anayasa ile değiştirdiği 2006 yılının Eylül ayında baş göstermeye başlamıştı. Bugünkü Abhisit hükümeti, Sarı Gömlekliler tarafından gerçekleştirilen faşist seferberlik ve bir mahkeme darbesi sonrasında ordu tarafından kuruldu.

Hükümet, ordu ve Sarı Gömlekliler, yoksulların çoğunluğunun Kırmızı Gömleklileri desteklemesi nedeniyle kaybedeceklerini bildiklerinden gerçek demokratik seçimlerle yüzleşmekten korkuyorlar. Abhisit ve egemen seçkinler, seçim çağrılarını reddediyor ve zaman kazanmayı deniyor, hatta şiddet yoluyla engellemeye hazırlanıyor. Abhisit ve eski seçkinlerin ülkeyi bir faşist diktatörlüğe doğru götürdükleri açık hale geliyor.

Tayland’da sınıf savaşı yeni bir safhaya girmekte. Ordu tarafından desteklenen eski egemen seçkinler, Tayland’da demokrasiyi parçalamak için bütün araçları kullanıyorlar. İşçi sınıfının, köylülerin ve yoksulluğun büyük çoğunluğundan oluşan demokrasi destekçisi Kırmızı Gömlekliler, popülerliklerini göstermekte ve krallık yanlıları ile orduyu açıkça sallayan güçlerini seferber etmekte. Kırmızı Gömleklilere kitlelerin desteğinin genişlemesiyle birlikte bu, Taylan’da demokrasi ve sosyal adaletin yeniden tesisi için sıradan insanların verdiği mücadelede yeni ve önemli bir basamak olabilir.

Taleplerimiz:

- Ordu tarafından kurulan Abhisit hükümetinin acilen istifası ve yeni demokratik seçimlerin yapılması
- Kırmızı Gömleklilere yönelik şiddetli engellemelerin her türlüsünün durdurulması. İnsanların örgütlenme, protesto ve grev haklarına saygı gösterilmesi
- Demokratik hakların baskı altında tutulması ve medyanın kısıtlanmasının durdurulması
- Tayland hükümetinin bir askeri darbeye başvurmaması

Tayland’daki mevcut kriz ancak gerçek bir demokrasi ve halkın gücüyle çözülebilir. Antidemokratik hükümete karşı ve gerçek demokrasinin yeniden getirilmesi için mücadele eden Tayland’ın bütün işçi, köylü ve yoksullarına destek ve dayanışmamızı sunuyoruz.

http://mrzine.monthlyreview.org/2010/thailand100410.html adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to Asya-Pasifik sosyalistleri, “Kırmızı Gömlekliler” ile dayanışma gösteriyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi