Content feed Comments Feed

Democracy Now’dan Amy Goodman, programına konuk ettiği İsrailli gazeteci Gideon Levy ile İsrail’in Lübnan saldırılarına ve genel saldırganlığına ilişkin konuştu. Levy, saldırılarla birlikte İsrail toplumunun da giderek alçaldığına işaret etti.

 


AMY GOODMAN: Burası Democracy Now!, democracynow.org, Savaş ve Barış Raporu.

 Cuma günü Beyrut'un banliyösünde düzenlenen ve bölgenin en güçlü figürlerinden biri olan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümüne yol açan büyük saldırının ardından İsrail, Beyrut'un merkezini, Yemen'i ve Gazze'yi vururken Gideon Levy ile birlikteyiz. Kendisi İsrailli gazeteci, yazar, Haaretz'in köşe yazarı ve aynı zamanda yayın kurulu üyesi. Son yazısı “İsrail'in Nasrallah Suikastı Karşısındaki Barbarca Sevinci, İsrail Toplumu İçin Yeni Bir Alçalma”.

 Gideon, bize tekrar katıldığın için çok teşekkürler. Cuma günü olanlardan bahsederek başlayabilir misin? İsrail başbakanı Netanyahu BM Genel Kurulu'nda kürsüye çıktı. Görünüşe göre hemen ardından Nasrallah'a suikast için onay verdi. O kürsüye çıkmadan hemen önce düzinelerce dünya lideri dışarı çıktı. Bu kararın ve ardından Yemen'in bombalanmasının ve elbette Gazze'ye yönelik saldırının devam etmesinin öneminden bahsedebilir misiniz?

GIDEON LEVY: Biliyor musun Amy, senin programını dinlemek bile yeterli. İsrail burada ateş ediyor, İsrail orada suikast yapıyor, İsrail burayı bombalıyor, İsrail orayı bombalıyor. Nereyi hedefliyoruz? Demek istediğim, tüm bu operasyonlar onlara göre haklı olabilir. Ama sonrasında ne geliyor?

İsrail'in her şeyi güç kullanarak çözebileceği ve savaşın her zaman her şey için ilk cevap olduğu düşüncesi değişmeli, çünkü aksi takdirde kendimizi bir gün dünyada tamamen yalnız bulacağız. İsrail'i hâlâ körü körüne ve otomatik olarak destekleyen Amerika Birleşik Devletleri bile -ki programınızda Amerika Birleşik Devletleri'nin Gazze'deki katliam da dâhil olmak üzere İsrail'in son bir yılda yaptığı her şeyin tam ortağı olduğunu vurgulamalıyım- bir gün uyanacak. Sonra ne olacak?

AMY GOODMAN: Nasrallah suikastı hakkında konuşalım. Bizimle Tel Aviv'den konuşuyorsunuz. İsrail'deki tepkiler nasıl?

GIDEON LEVY: Size birkaç örnek vereceğim. İsrail televizyonunun ana kanallarından birinde bir muhabir canlı yayında çikolata dağıtıyordu. İşte İsrail'deki ruh bu. İşte bu ruh. Bir başka önemli köşe yazarı “Onu kertenkele gibi ezdik” diye yazdı. Ve eğer atmosfer buysa, zihniyet buysa, hatta zeitgeist buysa, bir şeyleri değiştirmek çok zor olacaktır, çünkü gittikçe alçalıyoruz, gittikçe alçalıyoruz, sadece tek bir şeye, yani öldürmeye ve yıkmaya daha fazla inanıyoruz.

AMY GOODMAN: Peki, Netanyahu'nun stratejisinin ne olduğundan ve askeri strateji dışında bir stratejisi olup olmadığından bahsedebilir misiniz? Tanklarınız var, İsrail tankları sınırda yığınak yapıyor. Bu noktada Lübnan'ın karadan işgal edileceğini düşünüyor musunuz? Bu ne anlama geliyor? Hizbullah'ı sadece zayıflatmak mı istiyor yoksa tamamen yok etmek mi?

GIDEON LEVY: İsrail'in kara harekâtına girişmeyeceği bir senaryo göremiyorum. Birincisi, her zamanki gibi çok çok sınırlı bir operasyon olarak sunulacak, zamanla sınırlı, bölgeyle sınırlı. Bu şovlarda birçok kez bulunduk. Daha sonra işler karmaşıklaşacak ve orada kaldığımız süreyi genişletmemiz gerekecek. Her zamanki gibi, bu tür şeylere hiçbir ipucumuz olmadan, nasıl çıkacağımıza dair hiçbir fikrimiz olmadan giriyoruz. Gazze'deki İsrail'e bakın. Kimsenin Gazze'den nasıl çıkacağımıza dair bir fikri yok. İsrail aynı hatayı Lübnan'da da tekrarlayacak, bahanesini ya da dünyanın pasifliğini kullanarak İsrail'e istediğini yapmasına izin verecek.

Sanırım Netanyahu, İsrail'de müthiş başarılar, James Bond başarıları olarak algılanan, önce çağrı cihazları ve telsizlerle, sonra da tüm suikastlarla elde edilen başarılardan sonra coşku içinde. Bu, İsrail'de muazzam bir başarı olarak algılanıyor. Dolayısıyla, bu başarıya dayanarak, sanırım hiçbir şey İsrail'i bir kara operasyonuna girişmekten alıkoyamaz.

Ve ardından, biliyorsunuz, bölgesel bir savaşın bir unsur haline gelebileceği, gerçeğe dönüşebileceği bir an olacak. Sonra ne olacak, İran ne zaman devreye girecek? Ve tüm bu risklerle birlikte ne görünüyor? Önemsiz mi? Gerçek dışı mı? Peki ya İran işin içine girerse, sırada ne var? İran'ı mı bombalayacağız?

Bir yıldır bombalayan, bombalayan ve sadece bombalayan ve her türlü diplomasiyi reddeden tüm bu zihniyet -hatırlayın, rehinelerin serbest bırakılması için anlaşmalar yapıldı. İsrail hayır dedi. Ateşkes, İsrail hayır dedi. Lübnan ateşkesi, İsrail hayır dedi. Bu, İsrail'in güvenliğini garanti etmeyecektir, diğer tarafın ödediği bedelden bahsetmiyorum bile. Ancak İsrail'in güvenliği bile daha iyi olmayacak. Şu anda bir yıl öncesine göre daha kötü bir durumdayız. Tel Aviv'de bir yıl öncesine göre daha fazla korktuğumuzu söyleyebilirim.

AMY GOODMAN: ABD ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Orta Doğu'daki hava destek kapasitesini artırdığını ve birliklerini teyakkuza geçirdiğini duyurdu. ABC News'den Martha Raddatz, Pazar günü This Week programında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ile bir röportaj yaptı ve haberleri sordu:

 

JOHN KIRBY: Ortaya çıkabilecek olası beklenmedik durumlara karşı bize yardımcı olmak üzere şu anda bölgede ilave kuvvetler bulunmaktadır.

MARTHA RADDATZ: Düzinelerce daha mı?

JOHN KIRBY: Kesinlikle.

MARTHA RADDATZ: Yani bölgede hâlihazırda 40 bin askerimizin olduğunu biliyorum.

JOHN KIRBY: Evet, tam sayılara ya da bu kişilerin kim olduğuna girmek istemiyorum ama bölgeye bazı ek kuvvetler konuşlandırdık. Size şunu söyleyebilirim ki bu kuvvetleri arttırmak ve güçlendirmek için başka seçenekler de mevcut.

 

AMY GOODMAN: Gideon Levy, bölgesel bir savaştan bahsediyorsunuz. Netanyahu, BM'de konuşmadan hemen önce, dediğiniz gibi, ABD ve Fransa'nın Suudi Arabistan ve diğerleriyle ateşkes için yürüttüğü bir tartışma vardı ve ardından Hasan Nasrallah öldürüldü. Bu, İsrail'in bölgesel bir savaşa girmesinden öte, ABD'yi de bu savaşın içine çekmeye çalışması mı? Netanyahu, Trump'ın yakın bir müttefiki ve dostu olarak biliniyor. Bu durum ABD seçimlerini de nasıl etkiler? Netanyahu, Birleşmiş Milletler'de konuşmadan hemen önce, İsrail Perşembe günü devam eden askeri girişimlerini desteklemek için ABD'den 8.7 milyar dolar daha yardım aldığını açıkladı. ABD silah akışını durdurursa İsrail'in yaptıklarına devam edip edemeyeceği sorusuyla bitireceğiz.

GIDEON LEVY: Ama BM... -ama ABD durmuyor-

AMY GOODMAN: Eğer ABD durursa.

GIDEON LEVY: Silahlar. Mesele de bu zaten. ABD bir şey söylüyor ve tam tersi yönde hareket ediyor. Büyük bir süper gücün İsrail'e savaşı durdurmasını söylediğine ve aynı zamanda ona silah, bomba ve mühimmat sağladığına inanabiliyor musunuz? İsrail'in ne yapması gerekiyor? Eğer Amerikalılar ona koşulsuz bir şekilde silah ve bomba temin ediyorsa, neden ateş etmesin, bombalamasın ve bunu yapmaya devam etmesin? Koşul yok.

Dolayısıyla bu ikiyüzlülük sona ermelidir. Amerika Birleşik Devletleri savaşı destekliyor, İsrail'i destekliyor. Nasrallah'ın sığınağına düşen bombalar Amerikan bombalarıydı. Gazze'ye düşen bombalar Amerikan bombaları. Gazze'de öldürülen 17 bin çocuk Amerikan mühimmatıyla öldürüldü. Ve ABD, çocukların öldürülmesine karşı olduğunu söyleyemez, çünkü ortaktır.

AMY GOODMAN: Gideon Levy, bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ederiz, ödüllü İsrailli gazeteci, yazar, Haaretz gazetesinde köşe yazarı, aynı zamanda yayın kurulunda. “İsrail'in Nasrallah Suikastı Üzerindeki Barbarca Sevinci, İsrail Toplumu İçin Yeni Bir Alçalma” dâhil olmak üzere son yazılarınıza bağlantı vereceğiz.

 

https://www.democracynow.org/2024/9/30/israel_assassinates_hezbollah_leader_nasrallah adresinde yayımlanan metinden çevrilmiştir.

Çeviri: Gerçeğin Günlüğü

Gerçeğin Günlüğü’nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya, Twitter üzerinden takip etmek için burayablogun Telegram kanalını takip etmek için ise bu bağlantıya tıklayınız. 


 

0 Responses to Gideon Levy: Nasrallah suikastına dair barbarca sevinç, İsrail toplumu için yeni bir alçalma

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi