Content feed Comments Feed





Ukrayna’nın Odessa kentinde 2 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen ve 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan aşırı sağ saldırıya ilişkin Borotba ittifakının yaptığı açıklamada, saldırının bir hükümet organizasyonu olduğu ve muhalefete gözdağı vermeyi amaçladığı belirtildi.


2 Mayıs günü, “Ukrayna’nın Birliği İçin” adı verilen yürüyüş (Chernomorets-Metallist futbol karşılaşması ile aynı tarihe denk getirilmişti) bahanesiyle, Ukrayna milliyetçilerinin paramiliter kadroları ülkenin her yanından gelerek Odessa’da buluştu. Otobüsler ve trenler ile geldiler. En başından –Sobordoya Meydanı’nda toplanmaya başladıkları zamandan- itibaren sıradan aşırı sağ destekçileri arasında çok iyi teçhizatla donanmış paramiliterler görülebiliyordu. Kalkanları, kaskları, sopaları, çeşitli silahları vardı. Çoğunluğu apaçık biçimde futbol taraftarı olmayan 30-40 yaşlarındaki erkeklerden oluşuyordu. Bazılarında, üzerinde şu yazının olduğu kalkanlar mevcuttu: “Maidan 14 Yüz Öz Savunması” (Maidan protestolarında oluşturulan savunma gücünün ismi; ç.n. / bkz. http://goo.gl/jOMsBa). Ve bu milliyetçi paramiliterler, Kulikovo Meydanı’nda Odessa sakinlerine yönelik gerçekleştirilen kanlı katliamın başlıca saldırgan gücü haline geldi.

Toplamda orada yürüyüşe ve bunu takip eden katliama katılan binden fazla milliyetçi toplandı. Saldırganların çoğunluğu burada toplanan aşırı sağ paramiliterlerden oluşurken Odessa’nın yerel sakinleri bunların içinde azınlıktaydı. Birçoğu açık biçimde tanınmış ve nereden geldiklerini söylemiş olmakla birlikte kimlikleri, lehçelerinden anlaşılabilirdi (Odessa bölgesinin tipik lehçesi değil). Chernomorets takımının Odessa’daki yerel taraftarları çatışmanın başladığı anda yürüyüşü terk ettiler –sadece stadyuma yapılan geleneksel yürüyüş için gelmişlerdi ve ‘misafirler’ ve provokatörlerin, kendilerini yerel halka saldırmaya doğru yönlendirdiğini fark ettiklerinde Chernomorets taraftarlarının (Odessa kulübünün siyah-mavi kaşkolları ile tanınabilen) büyük kısmı derhal sözümona ‘barışçıl’ yürüyüşü terk ettiler.


Aynı esnada ‘misafir militanlar’ stada gitmiyorlardı. Amaçları şehir sakinlerine korku vermek ve Kiev cuntasına muhalefet eden hareketlerin aktivistlerine yönelik şiddeti başlatmaktı. Milliyetçilerin eylemleri en başından beri barışçıl bir niteliğe sahip değildi, çünkü bir katliam başlatmaya hazırlanıyorlardı.

Sadece Odessa’nın kendi polisi, binlerden oluşan bir kalabalığı kontrol altına alma ve dolayısıyla kıyım ve cinayetleri önleme yetisine sahipken ortalıkta sadece birkaç polis vardı. Kalabalık toplanırken, polislerin çoğuna İçişleri Bakanlığı’na ait binanın korunması emri verilmişti. Böylelikle bütün kent neo-Nazi paramiliterlerin ellerine teslim edilmişti. Gerçi mevcut İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un ’Right Sector’ün de aralarında olduğu neo-Nazi grupları ile uzun ve yakın bir ilişkisi olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu durum şaşırtmıyor.

Milliyetçilerin korteji Grecheskaya caddesi boyunca yürürken Odessa’nın yerel milislerinden oluşan 200-250 kadar kişi bunları durdurmaya çalıştı. Ancak milliyetçilere karşı duranlar kısa süre içerisinde taş, şişe ve ses bombası yağmuruna tutuldu. O noktada silah sesleri de duyuldu. Borotba aktivisti Ivan, askeri bir silahtan çıkan kurşunla karnından yaralandı. Sonrasında aktivistler ve Odessalı milisler Greek/Yunan Meydanı’ndaki Athena/Atina alışveriş merkezine kaçmaya çalıştılar. Aşırı sağcılardan oluşan bir kalabalık, onlara yönelik bir katliam başlatmak istiyordu. Aşırı sağ paramiliterler, içerideki Odessalı milislerce barikat kurulmuş olan alışveriş merkezini ateşe vermek üzere meydanda hızla molotof kokteylleri hazırlamaya başladılar. Polisler, araçlarını doğrudan alışveriş merkezinin girişine sürerek içerideki aktivistlerin hayatlarını kurtarmayı başardılar.

Bunun üzerine milliyetçi kalabalık, Kiev cuntasına muhalefet edenlerin bir kampının bulunduğu Kulikovo Meydanı’na yöneldi. Başka aktivistler ve Odessa sakinleri ile birlikte Borotba aktivistleri de o gün protesto kampında nöbetteydiler. Kampta toplamda 200 civarında insan vardı ve bunların yarısı kadınlar ile yaşlı erkeklerden oluşuyordu.
Neo-Naziler, çadır kampına molotof yağdırmaya başladılar ve kampı ateşe verdiler. Kamptaki aktivistler, yakındaki Sendikalar Evi binasına sığınmak zorunda bırakıldı.

Aşırı sağcılar, Odessa sakinlerini öldürmeye çalışırken binanın zemin katını ateşe verdiler ve alevler oldukça hızlı bir şekilde binaya yayıldı.

İnsanlar alevlerden kaçmaya çalışarak üst katlardaki pencerelerden atlamaya başladılar. Ancak aşağıda, milliyetçi paramiliterler tarafından öldürüldüler. Nitekim Borotba üyesi olan yoldaşımız Andrew Brazhevsky de öldürüldü. Bölgesel meclis milletvekili olan Vyacheslav Markin de (Odessa Borotba’nın lideri olan Alexey Albu’nun dostu) pencereden atladığından aynı şekilde öldürüldü. 40’tan fazla aktivist diri diri yakıldı, dumandan zehirlendi ya da yanan binadan kaçmaya çalışırken Naziler tarafından öldürüldü. Neyse ki yoldaşlarımızın çoğu sağ salim kaçmayı başardı. Odessa Borotba lideri ve kent meclisi delegesi olan Alexey Albu’nun da aralarında yer aldığı bazı yoldaşlarımız sopalar ve tekmelerle ağır şekilde dövüldüler. Çeşitli yaraları, kırık kemikleri ve kafa yaralanmaları mevcut.

Odessa katliamı, yeni rejimden hoşnutsuz olan nüfusa gözdağı vermek ve yeni yönetime karşı aktif mücadele verenleri bertaraf etmek amacıyla Kiev cuntası tarafından organize edilmiştir. Bunun kanıtı, aşırı sağ militanların bir araya toplanmaları ve iyi teçhizatla donanmış olmalarıdır. Üstelik, Odessa’daki aşırı sağcıların saldırısının Slavyansk’daki ‘anti-terör operasyonu’ ile eş zamanlı olmasının yanı sıra polisin eylemsizliği de bunun kanıtıdır.

Kiev cunyası, siyasi muhaliflerine karşı şiddet ve kıyım yönünde bir yol haritası belirlemiştir. Ve bu vahşice şiddetin aracı –gizli polis ile yakın hareket eden ve oligarklar tarafından iyi silahlandırılan ve finanse edilen- neo-Nazi militanlardır.

Odessa katliamı, milliyetçiler ve oligarklardan oluşan Kiev yönetiminin, hızlı biçimde açık faşist tarzda bir terörist diktatörlük haline geldiğini ortaya çıkarmıştır.

Borotba İttifakı Meclisi
3 Mayıs 2014



http://borotba.org/neo-nazi_terror_in_odessa-_more_than_40_killed-_hundreds_injured.html adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.


Çeviri: Gerçeğin Günlüğü

Gerçeğin Günlüğü'nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya tıklayınız

0 Responses to Onlarca kişinin katledildiği Odessa’da neler oldu?

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi