Content feed Comments Feed

Andre Pshenichnikov, hem tuhaf, hem de sıkıntı verici biçimde tanıdık gelen şeylerle karşılaştığında, İsrail ordusu için bir yazılım projesinde çalışıyordu. Projede kullanılan deneme videosu, İsrail askerleri tarafından vurulan Filistinlilerin görüntülerinden oluşuyordu.

“Bunun tamamen normal görülmesi çok derinden kökleşmiş” diyen Pshenichnikov, sözlerini “Filistinlilerin aşağılanması, İsrail toplumunun genelinde sıradanlaşmış; yaşamları daha az değerli, harcanabilir olarak görülüyor” şeklinde sürdürüyor.

Bu, eski bir İsrail askeri programcısı olan Andre’yi artık İsrailli olmamayı istemesine ikna eden birçok deneyimden sadece biri.

Andre, “Benim fikrim, İsrail vatandaşı olanların, vatandaş kalarak işgal ve ayrımcılık sistemini üstü örtülü biçimde desteklemelerinden dolayı işgal suçunun bir parçası olduğu şeklinde” diyor.

Şu anda 23 yaşında olan Andre, 13 yaşındayken Rusya’dan İsrail’e göçmüş. Üç yıllık zorunlu askerliğini tamamlamasının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri Muhabere Sınıfı’na kaydolmuş ve asker olarak bir buçuk yıl daha hizmet vermiş. Ancak bu süre zarfında fikirleri önemli ölçüde değişmiş ve benzeri görülmemiş bir hareketle Filistin vatandaşı olmak için İsrail vatandaşlığını tamamen reddetme girişiminde bulunuyor.

Fakat bu kolay olmuyor. Andre, Mayıs ayında Beytlehem’deki Dayşe Mülteci Kampı’nda yaşarken bulunarak gözaltına alınmış. Kamp, Batı Şeria’nın yüzde 182ini kapsayan “A Bölgesi”nde (A Bölgesi, tamamen Filistin yönetiminin kontrolünde; ç.n.). Güvenliği tamamen Filistin yönetimi tarafından sağlanan kamp, İsrail vatandaşları için yasak bölgede. Sorgulamalar arasında, kefaletle serbest bırakılana kadar 8 gün, 24 saat boyunca tek başına küçük bir hücrede tutulmuş. “Bu günlerin üçünde, penceresi olmayan bir odadaydım ve bir kez de dövüldüm, ancak bu katlanılabilirdi” diyor.


Kendisini sorgulayan polislere, Siyonist devlet fikrinin meşru olmadığına ve İsrail’in, Batılı güçlerin Orta Doğu’daki çıkarlarının temsilcisi olduğuna inandığını söylemiş. Onlara, İsrail ile bütün bağlarını koparmayı istediğini de belirtmiş. Bu nedenle polis, Andre’yi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi olmakla suçlamış.

Pshenichnikov’un avukatı Andre Rosenthal, “Andre, sadece FHKC’nin fikirlerine inandığını söyledi, üyesi olduğunu değil; bu nedenle söz konusu iddiadan dava açamazlar. Sorgulama için 15 gün ek süre almaya çalışıyorlardı ancak sonunda kefaletle serbest bırakmak zorunda kaldılar” diye konuşuyor.

Hâlâ, A Bölgesi’nde olmasına dair suçlamalarla yüz yüze ve duruşma günün bekliyor. Bu arada yaşadığı yere dönmesi yasaklandı. Filistin yönetimi ile İsrail arasındaki yakın bağlar, Pshenichnikov’un gün ortasında sokakta gözaltına alınması için bir telefonun yetmesi anlamına geliyor. Avukat Andre Rosenthal, “Onu Filistin yönetimi gözaltına aldı, ancak onlara İsrailli yöneticiler taşeronluk yaptırdı. Esasen, İsrailli yöneticilerin bir kanadı durumundalar” diyor.

Pshenichnikov, yargılanmasının, hiçbir şey değilse de, Filistinlilere yönelik baskıya ve Filistin yönetimi ile İsrail devleti arasındaki ilişkinin gerçek yapısına dikkat çekeceğini umuyor.

“Bu dünyada her şeyin mümkün olduğuna inanıyorum ve vatandaşlık alamasam bile sürecin kendisi çok önemli” diyen Pshenichnikov, “Süreç dünyaya, Batı Şeria’nın denetiminin gerçekte Filistin yönetiminde değil, İsrail’de olduğunu gösterecek” ifadelerini kullanıyor.


http://www.newint.org/blog/2012/06/13/israeli-soldier-palestinian-citizenship/ adresinden yayımlanan ve Nick Harvey tarafından yapılan haberden çevrilmiştir.

Gerçeğin Günlüğü'nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya tıklayınız

0 Responses to Eski İsrail askeri, Filistin vatandaşlığında kararlı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi