Content feed Comments Feed


Nijerya’da akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılmasının ardından gerçekleştirilen genel grev, ülkede hayatı durma noktasına getirdi.

Süresi belli olmayan grevin ilk gününde, ülke çapında mağazalar, ofisler, okullar ve petrol istasyonları kapandı.

Lagos’ta ve diğer şehirlerde binlerce kişi, benzin fiyatlarını iki katına çıkaran, sübvansiyonun kaldırılması kararına karşı yürüyüş yaptı.

Kuzeydeki Kano’da polisin, protestocuların üzerine ateş açması sonucu iki kişinin öldüğü ve birçoğunun da yaralandığı bildirildi. Lagos’ta polisle girilen çatışmada da bir başka gösterici öldü.

Başkan Goodluck Jonathan, sübvansiyonun ekonomik bakımdan sürdürülemez olduğunu söyledi.

Ticari başkent Lagos’ta, artan benzin fiyatlarına karşı düzenlenen, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir mitingde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

Bazı protestocular ellerinde, Başkan Jonathan’ın bir benzin istasyonunda akaryakıt pompalayan şeytan boynuzlu ve vampir dişli bir karikatürünün olduğu pankartlar taşıdı.

Tanıklar ve hastane kaynakları bir protestocunun öldüğünü ve üçünün yaralandığını söyledi.

Nijerya’nın en büyük ikinci şehri olan Kano’da, polisin göz yaşartıcı gaz kullanması ve valilik binası önünde toplanan göstericileri dağıtmak için havaya ateş etmesi sonucu en az otuz kişi yaralandı.

Başkent Abuja’da, sendikalar ve sivil toplum örgütleri bir yürüyüş düzenledi ve havalimanını kapattı.

Kaçak akaryakıt

Ülkenin muazzam petrol zenginliğinden elde ettikleri tek fayda olarak gördükleri sübvansiyonun 1 Ocak’ta sonlanmasından sonra, akaryakıt ve taşıma maliyetlerinin iki katına çıkması, birçok Nijeryalı’yı çıldırttı.

160 milyonluk Nijerya halkının çoğu, günlük 2$’dan daha az gelir ile yaşıyor ve bu ani fiyat artışı onları çok sert vurdu.

Grevi düzenleyenlerden biri olan, Nijerya İşçi Meclisi sözcülerinden Chris Uyot, “Bu artışlarla, taşıma maliyetleri yükseldi ve bu da, gıda, kira, okul masrafları ve hastane faturaları gibi temel ihtiyaçların maliyetini etkiledi” dedi.

Hükümetin diyalog kurmaya hazır olduğunu kaydeden Nijerya Enformasyon Bakanı Labaran Maku ise sendikaların grevi sonlandırması çağrısında bulunarak BBC’ye, yetkililerin, sübvansiyonun kaldırılmasından kaynaklanan geçim sıkıntısını azaltmak için elinden gelenin en iyisi yaptığını söyledi.

2003’teki benzer bir grev, Nijerya hükümetinin sübvansiyonu büsbütün ortadan kaldırmaktansa, onu azaltmayı öngörmesiyle sonlanmıştı.

Nijerya önemli bir petrol üreticisi olmasına rağmen, rafine petrol üretmek için gerekli altyapıya yatırım yapmadığı için, petrolünün çoğunu ithal etmek zorunda.

Sübvansiyon sayesinde, Nijerya’da petrol komşu ülkelerdekinden çok daha ucuzdu ve böylece petrolün bir kısmı yurtdışına kaçırıldı.

Parlamento üyeleri, Başkan Jonathan’a durumu yeniden değerlendirmesi çağrısında bulundu, fakat Başkan sübvansiyon kesintilerini savunmak için Cumartesi günü televizyonda bir konuşma yaptı ve “Ne kadar zor olursa olsun, kamu yararına hareket etmeliyiz, bugünün sancıları, yarının çıkarlarıyla kıyaslanamaz” dedi.

Jonathan, petrol sektöründe serbestleştirmenin, yolsuzlukla mücadele etme ve ekonominin hayatta kalmasının ve büyümesinin en iyi olduğu konusunun üzerinde durarak, “Gerçek şu ki; iki temel seçenekle karşı karşıyayız. Ya serbestleştiririz ve ekonomik olarak hayatta kalırız, ya da ekonomimizi baltalamaya devam edecek olan sübvansiyon rejimiyle devam ederiz” ifadelerini kullandı.

Jonathan, bu yıldan itibaren, üst düzey hükümet görevlilerin yüzde 25lik bir maaş kesintisine uğrayacağını ve dış gezilerin azaltılacağını sözlerine ekledi.

Hükümet, sübvansiyonun kaldırılmasıyla elde edilecek 8 milyar doların sağlık, eğitim ve ülkenin düzensiz elektrik arzının iyileştirilmesinde kullanılacağını söylüyor. Ancak, birçok Nijeryalı bunun, kuvvetle muhtemel, rüşvetçi memurların ceplerinde son bulacağından korkuyor.

Karışıklık, mezhep çatışmalarındaki artışla aynı zamana denk geliyor. İslamcı militan grup Boko Haram, son haftalarda, özellikle kuzeydeki Hıristiyan hedeflere karşı bir dizi ölümcül saldırı gerçekleştirdi.

Pazartesi, güneydeki Benin’de bir camiye kalabalık bir grup saldırdı. Kızıl Haç, saldırıda 40’tan fazla kişinin yaralandığını söylüyor.



http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16464922 adresinde yayımlanan haberden çevrilerek hazırlanmıştır.


Çeviri: Gerçeğin Günlüğü Kolektifi/Doruk Köse

Gerçeğin Günlüğü'nü Facebook üzerinden takip etmek için buraya tıklayınız

0 Responses to Nijerya’da akaryakıt grevi hayatı durduruyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi