Content feed Comments Feed


El Cezire televizyonu, Sri Lanka'da geçtiğimiz sene binlerce Tamil'in ölmesiyle sonuçlanan çatışmalara dair yeni fotoğraflar ele geçirdi. Fotoğraflarda, askerler tarafından gözleri ve elleri bağlanarak öldürülmüş ve bir traktörün arkasında üst üste yığılmış birçok ceset görüntüsü yer alırken, yan yana yatan cesetlerden birinin ise Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları lideri Velupillai Prabhakaran'a ait olduğuna inanılıyor. Bir fotoğrafta ise ilk gençlik yıllarında oldukları sanılan çıplak bir kadın ve genç erkek cesedi yer alıyor.

Fotoğraflar El Cezire'ye Tamiller ile ilişkisi olan ve fotoğrafları Sri Lanka ordusu içindeki kişiler vasıtasıyla elde ettiklerini iddia eden şahıslar tarafından ulaştırıldı. Aynı zamanda eski İnsan Hakları Bakanı olan Sri Lankalı milletvekili Rajiva Wijesinha, fotoğraflara dair "bağımsız" bir soruşturma başlatıldığını belirterek, "Biz, bütün iddiaların soruşturulacağını her zaman söylemişiszdir. Devam eden tahkikatımızın tamamen bağımsız olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Ancak Avustralya Tamil Meclisi sözcüsü Dr. Sam Par, vahşete dair uluslararasın bağımsız bir soruşturma başlatılmasına izin verilmesi için Sri Lanka hükümetine dış baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Pari, bu baskıyı apma sorumluluğunun Sri Lanka ile ticaret, turizm gibi şekillerde ilişki içerisinde olan ülkelere düştüğünü dile getirerek, "Bu nedenle söz konusu hükümetler Sri Lanka'ya yönelik ticari yaptırımlar ve seyahat yasaklarını hayata geçirirlerse, Sri Lanka hükümeti de savaş suçlarına dair bağımsız uluslararası soruşturmaya izin vermeye mecbur kalacak" dedi. Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, Mayıs ayında hükümetlerinin Sri Lanka ordusunu "terörizmi yenilgiye uğrattığı" gerekçesiyle cezalandırmayacağını söyleyerek, "Eğer uluslararası toplum Sri Lanka'yı terörizmi yenilgiye uğrattığı için cezalandırmayı istiyorsa ben bunu yapmayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Sri Lanka, Birleşmiş Milletler'in en az 7 bin sivilin öldüğünü tahmin ettiği Tamillere yönelik saldırıya dair bağımsız uluslararası soruşturma taleplerini ısrarla reddediyor. Başka tahminlere göre ise kayıp rakamı 20 bin civarında ve ölümlerin çoğu hükümetin bombardımanı sonucu gerçekleşti.

Sri Lanka soruşturma çağrılarına, "Alınan Dersler ve Uzlaşma Komisyonu" adını verdiği ve aklama aracı olarak eleştirilen bir komisyonun soruşturması ile yanıt veriyor. Hem Human Rights Watch, hem de Uluslararası Af Örgütü ise soruşturmaya katılmayı komisyonun bağımsızlık ve tarafsız tahkikat konularında uluslararası standartları karşılamadığı gerekçesiyle reddediyor. İnsan hakları örgütleri, yeni görsel kanıtların bağımsız soruşturmayı gerektirdiğini vurguluyor.

Ocak ayında da Sri Lanka askerlerini Tamil Kaplanları savaşçılarını infaz etmelerine dair görüntüler yayınlanmıştı.

Uyarı: Aşağıda yer alan bazı fotoğraflar rahatsız edici içerikte olabilir.




http://english.aljazeera.net/video/asia/2010/11/2010111010021857352.html adresinde yayımlanan haberden yararlanılarak hazırlanmıştır.

0 Responses to Tamil katliamının fotoğrafları yayımlandı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi